. 2002; 30(5): 320-323

Bilinen Hiçbir Risk Faktörü Olmayan Akut Koroner Sendromlu Genç Bir Hasta

Ertan ÖKMEN1, Hüseyin UYAREL1, Arda ŞANLI1, İbrahim SARI1, İsmail ERDEM1, Neşe ÇAM1
Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi, İstanbul

Artan endüstrileşme ile beraber sağlıklı olmayan yaşam biçimi ve sigaranın çok genç yaşlarda yaygın olarak kullanımı ile koroner arter hastalığı giderek daha erken yaşlarda görülmeye başlamıştır. Daha önce kardiyak yakınması olmayan 24 yaşında akut anterior miyokard infarktüsü ile hastaneye yatırılan genç bir erkek hastayı sunmaktayız. Anjiyografik olarak gösterilmiş sol anterior ve circumfleks arterlerinde daralma olan bu genç hastanın lipoprotein(a), homosistein, apolipoprotein-B, C-reaktif protein, prokoagulant faktörler, bakteriyolojik ve immünolojik analizlerin dahil olduğu bilinen koroner arter hastalığı risk faktörleri yoktur. Bilinen risk faktörlerinden hiçbirine sahip olmaması nedeni ile özellik arzeden bu genç olgu koroner arter hastalığı gelişiminde hala bilinmeyen önemli risk faktörlerinin varlığını akla getirmektedir.



Acute Coronary Syndrome in a Young Man with no Known Risk Factor

Ertan ÖKMEN1, Hüseyin UYAREL1, Arda ŞANLI1, İbrahim SARI1, İsmail ERDEM1, Neşe ÇAM1

Coronary artery disease occurs at earlier ages due to unhealthy lifestyle associated with increasing industrialization, and extensive cigarette smoking at earlier ages. We report a previously healthy 24-year-old male patient presenting with acute anterior myocardial infarction. The interesting feature of this young patient in whom obstructions of the left anterior descending and circumflex arteries were demostrated angiographicaly was the absence of any known coronary artery disease risk factor including lipoprotein(a), homocystein, apolipoprotein B, C-reactive protein, procoagulant factors, bacteriologic and immunologic analyses. This finding suggests the presence of some unknown important risk factors responsible for the development of coronary artery disease.



Ertan ÖKMEN, Hüseyin UYAREL, Arda ŞANLI, İbrahim SARI, İsmail ERDEM, Neşe ÇAM. Acute Coronary Syndrome in a Young Man with no Known Risk Factor. . 2002; 30(5): 320-323


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar