. 2011; 39(4): 14-18 | DOI: 10.5543/tkda.2011.ertas  

Birincil korumada dislipidemi tedavisi ve rosuvastatin

Fatih Sinan Ertaş
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara

Dislipidemi, koroner kalp hastalığı ve serebrovasküler olaylarla seyreden ateroskleroza yol açan tartışmasız en önemli risk faktörüdür. Kılavuzlar dislipideminin rolünü ve erken tanı ile tedavinin önemini sürekli vurgulamaktadır. Kardiyovasküler (KV) hastalıkların hem tedavisinde (ikincil koruma) hem de önlenmesinde (birincil koruma) statinlerin yararlı etkisi, LDL-kolesterol düzeyi yüksek olan bireylerde birçok çalışmada gösterilmiştir. Her ne kadar yüksek LDL-kolesterol düzeyleri artan KV riski ile paralellik gösterse de, KV olayların yaklaşık yarısı LDL-kolesterol düzeyleri normal ya da normalin altında olan bireylerde gözlenmektedir. Bu da birincil korunmada statin tedavisinden yararlanabilecek potansiyel kişilerin sadece kan lipit ölçümü ile saptanmasının güçlüğünü yansıtmaktadır. Ateroskleroz kısmen de olsa enflamatuvar bir yanıttır ve bu nedenle statin tedavisinin antienflamatuvar yararı açıktır. JUPITER çalışması, kılavuzların birincil korunmada statin tedavisini önermediği, ancak LDL-kolesterol düzeyi ile tahmin edilenin ötesinde yüksek KV riske sahip bireylerde koruyucu tedavi kapsamında gerçekleştirilen bir çalışmadır. Bu araştırma, mevcutlar arasında LDL’de en fazla düşüş ve HDL’de en yüksek artış sağlayan ve en etkili statin olan rosuvastatin ile gerçekleştirilmiştir. Bu derlemede rosuvastatinin farmakolojik özellikleri yanı sıra, birincil korumada JUPITER ile ortaya konan kanıtlar gözden geçirilecektir

Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler hastalık/önleme ve kontrol, birincil koruma; pirimidin/terapötik kullanım; risk değerlendirme/ yöntem; risk faktörü; statin.


Treatment of dyslipidemia in primary prevention and rosuvastatin

Fatih Sinan Ertaş
Department of Cardiology, Ankara University Faculty of MEdicien, Ankara, Turkey

Dyslipidemia is undoubtably the most important primary risk factor for the development of atherosclerosis, which is associated with coronary heart disease and cerebrovascular accidents. Guidelines continually emphasize the role of dyslipidemia and the importance of early diagnosis and prevention. Several trials have established the beneficial effects of statins in reducing cardiovascular (CV) events in both secondary and primary prevention among those with elevated lowdensity lipoprotein (LDL) cholesterol levels. While raised LDL cholesterol is a known risk factor for increased risk for CV events, nearly half of all CV events occur in individuals with normal or low LDL cholesterol levels, suggesting that screening of lipid levels alone incompletely identifies individuals who are likely to benefit from statin therapy. Atherosclerosis is partly an inflammatory response and therefore, the anti-inflammatory benefit of statins is clear. The JUPITER trial examined the effect of statin therapy in primary prevention in a patient population who did not meet the guidelines for statin treatment, but nonetheless, were at higher CV risk than would be predicted by LDL cholesterol alone. This study was conducted with rosuvastatin, which is the most potent of available statins, having both the greatest LDL-lowering and HDL-raising effects. This review outlines the pharmacologic properties of rosuvastatin and evidence provided by the JUPITER trial in primary prevention.

Keywords: Cardiovascular diseases/prevention & control, primary prevention; pyrimidines/therapeutic use; risk assessment/methods; risk factors; statins.


Fatih Sinan Ertaş. Treatment of dyslipidemia in primary prevention and rosuvastatin. . 2011; 39(4): 14-18

Sorumlu Yazar: Fatih Sinan Ertaş


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar