. 2003; 31(4): 198-203

Koroner Arter Hastalığının Ciddiyeti ile Endotel Disfonksiyonu Arasındaki İlişki

İstemihan Tengiz1, Ertuğrul Ercan1, Nezihi Barış3, Sema Güneri3, İstemi Nalbantgil3
1Central Hospital, Kardiyoloji Kliniği,İzmir
2Central Hospital, Kardiyoloji Kliniği,İzmir
3Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, İzmir

Çalışmada, brakiyal arterde cıkuna bağlı elitatasyon ( Flow-Mediared Dilarion=FMD) ve nitraıla indiik/enmiş dilarasyon (NitrateInduced Dilation=NID) ile koroner arter hastalığwın anjiyografik ciddiyeri arasındaki ilişki değerlendirildi. Çalışmaya kararlı anjina pektoris nedeniyle koroner arıjiyog rafisi yapılan ve koroner arter hastalığı ramsı konan 64 hasta (Grup/), efor testi pozitif olup koroner anjiyografisi normal bulıman 12 olgu (Grup ll) ile kontrol grubu olarak efor testi normal olan 18 sağlıklı olgu (Grup lll) alındı. FMD ve N ID, bazal brakiyal arter çapma göre olan artışların yüzdesi olarak değerlendirildi. Grup 1/ıasraları koroner anjiyografi sonuçlarına göre tek veya çok damar hastaları olarak iki alt gruba ayrıldı. Sonuçlar gruplar arasmda karşılaştınldı. FMD değerleri hem Grup /hem de Grup ll de, Grup III e göre anlamlı derecede daha düşük idi (p<0.001 ). NID değerleri ise Grup ll ve III de Grup I e göre anlamlı derecede daha yüksek idi (p<0.001 ). Grup I ile ll arasmda FMD yönünden anlamlı farklilık saptanmazken (p>0.05); N ID, Grup If de anlamlı derecede daha yüksek idi (p<0.001). Grup I de 16hastada tek damm; 48 hasrada da çok damar hastalığı saptandı. N/D değerleri yönünden tekiçok damar hastaları arasmda anlamlt farklılı.k saptanmazken (p>0.05); FMD değerlerinin çok damar hastalarında anlamlı derecede daha düşük olduğu saptandı (p<0.001 ). Anormal FMD, koroner arter hastalığımn anjiyografik ciddiye/i ile ilişkili olup alerosklerozwı progressif seyrinin bir göstergesi olabilif: Efor testi pozilif, normal koroner arterli olgularda FMD bozuk olmasma rağmen NID nin normal olmciSI., bu hasralarda endojen nitrik oksir aktivitesinin yetersizliğini düşündürmekledir.

Anahtar Kelimeler: Akım bağımlı dilatasyon, nitrat bağımlı dilatasyon, koroner arter hastalığı


The Relationship Between Severity of Coronary Artery Disease and Endothelial Dysfunction

İstemihan Tengiz1, Ertuğrul Ercan1, Nezihi Barış3, Sema Güneri3, İstemi Nalbantgil3
1
2
3

In this s/udy, ıhe relalionship was evaluated between Flow-MediCIIed Dilation (FMD) and Nitrate-Induced Dilation (N ID) of brachial artery and severity of coronary artery disease. Study group was cansisred of 64 patients w ith angina pectoris who had estab/ished coronary artery disease documented by coronary angiography (Group I), 12 patients who had normal coronary arteries with abnormal exercise test (Group ll) and 18healthy subjects who had normal exercise test. FMD and NID were calculaıed as the percent change in elianıeter compareti to baseline ofbrachial artery. According the angiographicjindings, Group 1 patients were divided into two subgroups as single or multi vessel disease. Results were compareel among the groups. FMD was significantly tower in Group l and lllhan Group III (p<0.001 ). NID was significantly higlıer in Group If and III than Group 1 (p0.05); however NID was significantly higlıer in Group ll than Group 1 (p0.05), FMD was significantly higher in palienls who had multi vessel disease lhGiı s ing le vessel (p<0.001 ). İ Tengiz ve ark. Koroner arter has talığı nın ciddiyeti ile endotel disfonksiyonu arasındaki ili şk i Abnormal FMD of the brachial artery is relared to severity of coronary artery disease and it may be a markerfor progressive course of the disease. Normal NID of the brachial Cll·tery suggests that possible deficiency in the endogenous nitric oxide activities in patients with angiographically normal coronary arteries and abnormal exercise test.

Keywords: Flow-mediated dilation, nitrate-induced dilation, coronary artery disease


İstemihan Tengiz, Ertuğrul Ercan, Nezihi Barış, Sema Güneri, İstemi Nalbantgil. The Relationship Between Severity of Coronary Artery Disease and Endothelial Dysfunction. . 2003; 31(4): 198-203


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar