. 2018; 46(8): 702-705 | DOI: 10.5543/tkda.2018.79092  

Otuz altı haftalık gebede akut ön duvar miyokart enfarktüsü: Başarılı basamaklı tedavi yaklaşımı

Murat Akçay, Murat Meriç, Ömer Gedikli, Serkan Yüksel, Mahmut Şahin
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Samsun

Gebelikte veya erken postpartum dönemde gelişen akut miyokart infarktüsü (AMİ) sık maternal ve fetal komplikasyonlar ile ilişkilidir. Gebelikteki hormonal ve hemodinamik etkilerle koroner arter intima ve medyasında yapısal değişiklikler, hiperkoagulabilite gibi farklı faktörler patofizyolojide rol almaktadır. Miyokart enfarktüsü sıklıkla yırtılmış plak üzerine trombüs gelişimiyle oluşurken, gebelikte spontan koroner arter diseksiyonu da önemli bir nedeni oluşturmaktadır. Literatürde, tedavi yaklaşımı olarak konservatif yaklaşımdan, perkütan koroner girişim ve ivedi baypas ameliyatına ve nadiren trombolitik tedaviye kadar giden olgular bildirilmiştir. Arter intima ve medyasındaki yapısal değişiklikler nedeniyle invaziv girişimler ve baypas ameliyatında anne ve fetüs açısından komplikasyon riski daha yüksek, tedavi başarısı daha düşüktür. Biz bu yazıda, hamileliğinin 36. haftasında olup akut ön duvar miyokart enfarktüsüyle başvuran bir kadın hastayı sunuyoruz. Primer perkütan girişimde oklüzyon saptanamamış, trombolitik tedavi ve aşamalı perkütan girişim uygulanmış ve başarılı sonuç vermiştir.

Anahtar Kelimeler: Akut miyokart enfarktüsü, gebelik; spontan koroner arter diseksiyonu; basamaklı tedavi yaklaşımı; trombolitik tedavi.


Acute anterior myocardial infarction in the 36th week of pregnancy: A successful stepwise treatment approach

Murat Akçay, Murat Meriç, Ömer Gedikli, Serkan Yüksel, Mahmut Şahin
Department of Cardiology, Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine, Samsun, Turkey

Acute myocardial infarction (AMI) is associated with a high incidence of maternal and fetal complications when it develops during pregnancy or the early postpartum period. The pathophysiology involves various factors, including alterations in the vascular wall and hypercoagulability as a result of the hormonal and hemodynamic effects of pregnancy. It frequently occurs due to the development of a thrombus following a ruptured plaque. In addition, coronary artery dissection constitutes a significant cause of AMI in pregnancy. In the literature, the therapeutic approach covers a wide spectrum, ranging from conservative follow-up to percutaneous coronary intervention, urgent bypass surgery, and occasionally, thrombolytic therapy. The success rate is often low; however, maternal and fetal complications are seen more frequently during invasive interventions and bypass surgeries because of the structural changes in the coronary intima and media wall. Presently described is the case of a woman in the 36th week of pregnancy who presented with AMI. The occlusion could not be detected during the primary percutaneous intervention, and thrombolytic treatment and a stepwise percutaneous intervention were performed with a successful result.

Keywords: Acute myocardial infarction, pregnancy; spontaneous coronary artery dissection; stepwise treatment approach; thrombolytic therapy.










Murat Akçay, Murat Meriç, Ömer Gedikli, Serkan Yüksel, Mahmut Şahin. Acute anterior myocardial infarction in the 36th week of pregnancy: A successful stepwise treatment approach. . 2018; 46(8): 702-705

Sorumlu Yazar: Murat Akçay, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar