. 2015; 43(6): 505-512 | DOI: 10.5543/tkda.2015.77753  

Kronik kalp yetersizliği olan hastalarda majör depresyon: Sessiz serebral enfarktüs bu hasta popülasyonunda majör depresyona yol açar mı?

Güliz Kozdağ1, İrem Yaluğ2, Nagihan İnan3, Gökhan Ertaş4, Macit Selekler5, Hüseyin Kutlu2, Ayşe Kutlu5, Ender Emre1, Metin Çetin6, Dilek Ural1
1Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Kocaeli, Türkiye
2Kocaeli Ünversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Ana Bilim Dalı, Kocaeli, Türkiye
3Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Ana Bilim Dalı, Kocaeli, Türkiye
4Dr Siyami Ersek Göğüs Ve Kalp Damar Cerrahi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
5Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Ana Bilim Dalı, Kocaeli, Türkiye
6Merkez Hastanesi, Kardiyoloji Bölümü, Kocaeli, Türkiye

AMAÇ: Depresyon kalp yeterizliği olan hastalarda sıklıkla ortaya çıkar. Benzer patofizyolojik mekanizmalar her iki hastalık için de geçerlidir. Dilate kardiyomiyopatili (DK) hastalarda klinik semptom vermeyen sessiz serebral enfarktüs (SSE) sık görülmektedir. Bu çalışmada majör depresyon ile SSE arasındaki ilişkiyi ve DK’li hastaların klinik ve biyokimyasal parametreleri arasındaki ilişkiyi araştırdık.
YÖNTEMLER: Kronik kalp yetersizliği (KKY) olan iskemik ve iskemik olmayan DK’li hastalar çalışmaya dahil edildi (39 erkek, 10 kadın, ortalama yaş 60±10 yıl). Ortalama ejeksiyon fraksiyonu %34±10 idi. Hastaların lokalize nörolojik semptom veya inme öyküsü yoktu. Hastalarda DK etiyolojisi 40 hastada iskemik, dokuz hastada da iskemi dışıydı. Yaş olarak eşleştirilmiş 25 sağlıklı gönüllü SSE ve majör depresyon prevelansını karşılaştırmak için kontrol grubu olarak kullanıldı.
BULGULAR: Sessiz serebral enfarktüs ve majör depresyon prevelansı DK’li hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla, %63 ve %8; p<0.001 ile %52 ve %20; p<0.001). SSE saptanan DK’li hastalarda majör depresyon prevelansı SSE olmayanlara göre daha yüksekti (%61 ve %27, p=0.02).
SONUÇ: Kronik kalp yetersizliği olan hastalarda SSE ve majör depresyon prevelansı artmıştır. SSE mevcut olan KKY’li hastalarda olmayanlara göre majör depresyon prevelansı daha yüksektir.

Anahtar Kelimeler: Kardiyomiyopati, kronik kalp yetersizliği, majör depresif bozukluk, sessiz serebral iskemi


Major depressive disorder in chronic heart failure patients: Does silent cerebral infarction cause major depressive disorder in this patient population?

Güliz Kozdağ1, İrem Yaluğ2, Nagihan İnan3, Gökhan Ertaş4, Macit Selekler5, Hüseyin Kutlu2, Ayşe Kutlu5, Ender Emre1, Metin Çetin6, Dilek Ural1
1Kocaeli University, Faculty of Medicine, Department of Cardiology, Kocaeli, Turkey,
2Kocaeli University, Faculty of Medicine, Department of Psychiatry, Kocaeli, Turkey,
3Kocaeli University, Faculty of Medicine, Department of Radiology, Kocaeli, Turkey
4Dr. Siyami Ersek Thoracic And Cardiovascular Surgery Training And Research Hospital, Department Of Cardiology, İstanbul, Turkey
5Kocaeli University, Faculty of Medicine, Department of Neurology, Kocaeli, Turkey
6Merkez Hospital, Department of Cardiology, Kocaeli, Turkey

OBJECTIVE: Depression frequently occurs in patients with heart failure as similar pathophysiological mechanisms present in both these diseases. Patients with dilated cardiomyopathy (DCM) have a high incidence of clinically asymptomatic silent cerebral infarction (SCI). This study aimed to evaluate the relation between SCI and major depressive disorder (MDD), and between MDD and clinical and biochemical parameters in DCM patients.
METHODS: Patients with ischemic and non-ischemic DCM who had chronic heart failure (CHF) (39 male, 10 female, age 60±10 years) were included in the study. Mean patient ejection fraction (EF) was 34±10%. Patients had no localized neurological symptoms or stroke history. The etiology of DCM was ischemic in 40 and non-ischemic in 9 patients. Twentyfive age-matched healthy volunteers served as a control group for comparison of SCI and MDD prevalence.
RESULTS: Patients had mild to severe CHF symptoms. Prevalence of SCI and MDD was significantly higher in patients with DCM than in the control group; 63% vs 8%; p<0.001, and 52% vs 20%; p<0.001 respectively. Patients with SCI had a higher prevalence of MDD than patients without SCI in DCM (61% vs 27%, p=0.02).
CONCLUSION: CHF patients have an increased prevalence of SCI and MDD. Patients with SCI have a higher prevalence of MDD compared to patients without SCI in CHF.

Keywords: Cardiomyopathy, chronic heart failure, major depressive disorder, silent cerebral infarction


Güliz Kozdağ, İrem Yaluğ, Nagihan İnan, Gökhan Ertaş, Macit Selekler, Hüseyin Kutlu, Ayşe Kutlu, Ender Emre, Metin Çetin, Dilek Ural. Major depressive disorder in chronic heart failure patients: Does silent cerebral infarction cause major depressive disorder in this patient population?. . 2015; 43(6): 505-512

Sorumlu Yazar: Ender Emre, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar