. 1990; 18(3): 163-165

Hemorajik İnmelerde Elektrokardiyografik Bulgular: II. İntraserebral Hematomlarda

Emre KUMRAL1, Mehmet İŞLER2, Ender TERZİOĞLU2, Hasan YILMAZ2, Kamuran KUMRAL1
1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, İzmir
2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmir

İntraserebral hematomu (İSH) olan 82 hastanın elektrokardiyogramları (EKG) akut dönemde incelendi. Hastaların % 94'ünde değişik tipte EKG anormallikleri saptandı. En sık olarak QT uzamasına, T inverziyonuna ve ST değişikliklerine rastlandı. Özellikle beyinsapına yakın veya içine olan kanamalarda QT uzaması, T inverziyonu, ST değişiklikleri ve U dalgası oran olarak fazla görüldü. İntraserebral hematomlarda görülen bu EKG anormalliklerinin beyinsapı ve hipotalamusdaki kardiyovasküler regülasyonu sağlayan merkezlerin etkilenmesine bağlı olabileceği düşünüldü.

Anahtar Kelimeler: İntraserebral hamatom, EKG değişiklikleri


Eletrocardiographic findings in Hemorrhagic Stroke: II. Intracerebral Hematoma

Emre KUMRAL1, Mehmet İŞLER2, Ender TERZİOĞLU2, Hasan YILMAZ2, Kamuran KUMRAL1
1
2

We evaluated the ECGs of 82 patients which had intracerebral hemorrhage in the acute phase. A variety of ECG changes were seen in 94 per cent of patients. We observed commonly QT prolongation, T-wave inversion and ST segment changes. QT prolongation, ST changes and prominent U waves were seen more frequently in brainstem bleedings. ECG abnormalities seen in intracerebral hemorrhage are considered to result from disturbances of the cardiovascular regulation center lacated in the hypothalamus and brainstem.

Keywords: intracerebral hematoma, ECG changes


Emre KUMRAL, Mehmet İŞLER, Ender TERZİOĞLU, Hasan YILMAZ, Kamuran KUMRAL. Eletrocardiographic findings in Hemorrhagic Stroke: II. Intracerebral Hematoma. . 1990; 18(3): 163-165


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar