. 2018; 46(2): 136-139 | DOI: 10.5543/tkda.2017.76666  

MitraClip sonrası heparinin tetiklediği trombositopeni: Olgu sunumu

Özge Çetinarslan, Ümit Yaşar Sinan, Emir Barış Ökçün, Cengiz Çeliker, Nuh Nazmi Gültekin
İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul

Heparinin tetiklediği trombositopeni (HTT) ve tromboz (HTTT), platelet faktör 4 (PF4)-heparin komplekslerine karşı oluşan antikorların oluşumu ile tetiklenen ölümcül bir heparin yan etkisidir. Bu immünolojik ilaç reaksiyonu hayatı tehdit eden ekstremite ve organ hasarları ile ölüme neden olabilir. Bu olgu sunumu ile MitraClip transkateter mitral kapak tamiri sonrası heparinin tetiklediği trombositopeni gelişen bir hastanın yönetimini sunmaktayız. Olgu sunumumuz ile klinikçilere, düşkün hastalarda heparin tedavisi kullanırken dikkatli olmalarını ve hastanede yatan hastaların tedavisinde önemli bir köşe taşı olan heparinin kesilmesi ya da devam edilmesi kararı verilirken klinik skorlama sistemleri ve laboratuvar testlerini tamamlayıcı olarak kullanmalarını hatırlatmayı amaçladık.

Anahtar Kelimeler: 4T skoru, heparinin tetiklediği trombositopeni; heparinin indüklediği trombosis; platelet faktör 4 (PF4).


Heparin-induced thrombocytopenia after MitraClip: A case report

Özge Çetinarslan, Ümit Yaşar Sinan, Emir Barış Ökçün, Cengiz Çeliker, Nuh Nazmi Gültekin
Department of Cardiology, İstanbul University Institute of Cardiology, İstanbul, Turkey

Heparin-induced thrombocytopenia (HIT) and heparin-induced thrombocytopenia and thrombosis are potentially fatal adverse reactions to heparin therapy caused by the formation of polyclonal antibodies against the platelet factor 4-heparin complex. Fatal limb and organ damage or death may occur as a result of this immunological drug reaction. Described in this case report is the management of a patient who developed HIT after undergoing a MitraClip transcatheter mitral valve repair. The aim was to encourage clinicians to pay special attention to a frail patient who receives heparin therapy and to advise clinicians that clinical scores and laboratory tests should be used as a complement for certain diagnosis. The decision about continuation or cessation of heparin therapy is an important cornerstone for hospitalized patients with HIT.

Keywords: 4T score, heparin-induced thrombocytopenia; heparin-induced thrombocytopenia and thrombosis; platelet factor 4.


Özge Çetinarslan, Ümit Yaşar Sinan, Emir Barış Ökçün, Cengiz Çeliker, Nuh Nazmi Gültekin. Heparin-induced thrombocytopenia after MitraClip: A case report. . 2018; 46(2): 136-139

Sorumlu Yazar: Ümit Yaşar Sinan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar