. 1999; 27(2): 112-118

Derlemeler Ventriküler Repolarizasyon Heterojenite Değerlendirilmesinde T-Dalgası Alternansının Rolü

Mustafa Kemal BATUR1, Ali OTO1
1Hacettepe Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara
2Hacettepe Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara

Son yıllarda ventrikül repolm·izasyon anormalliklerinindeğerlendirilmesi üzerine yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Ventrikül repolarizasyon heterojenilesinin uzaysal boyutu olan QT Dispersiyon ile kalp hastalıkları arasındaki ilişki bir çok yönden araştırılarak ortaya konmuştur. Ventrikül repolarizasyonun heterojenilesinin dinamik boyutu olan ve T dalgası m01jolojisinin atınıdan alıma değişmesiyle karakterize "T Dalgası Alternansı (TDA)", iskeminin telikiediği ciddi takiaritmilerin noninvaziv risk belirlemesinde ümit vaat eden yöntemlerden birisi olarak ortaya konmuştur. Bu derlernede TDA 'nın mekanizması, klinik manifestasyonları, miyokardiyal iskemi ile ilişkisi ve halen TDA saptanmasındaki metodolajik problemler gözden geçirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: QT dispersiyonu, T-dalgası alternansı, ventriküler repolarizasyon


Reviews The Role of the T-wave Alternans for the Evaluation of Ventricular Repolarization Heterogeneity

Mustafa Kemal BATUR1, Ali OTO1
1
2

There are two dimensions of the ventricular repolarization abnormality. One of them known as QT dispersion which reflects spatial dimension of the ventricular repolarization. Recently dynamic dimension of the ventricular repolarization has been deseribed as T wave alternans (TWA) which is an infrequently-detected ECG abnormality consisting of transient beat-to-beat changes in the morphology of ventricular repolarization. The purpose of this review is to assemble the widely dispersed information about TW A and to reveal mechanisms, elinical manifestations, in association with ınyocardial ischemia, and methodological problems.

Keywords: QT dispersion, T -wave alternan s, ventricular repolarization


Mustafa Kemal BATUR, Ali OTO. Reviews The Role of the T-wave Alternans for the Evaluation of Ventricular Repolarization Heterogeneity. . 1999; 27(2): 112-118


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar