. 2014; 42(8): 710-716 | DOI: 10.5543/tkda.2014.76282  

Akut miyokart enfarktüsü sonrası kardiyak rehabilitasyon sol ventrikül diyastolik fonksiyonlarını düzeltir mi?

Rezzan Deniz Acar, Mustafa Bulut, Sunay Ergün, Mahmut Yesin, Hayati Eren, Mustafa Akçakoyun
Kartal Kosuyolu Yuksek Ihtisas Training and Research Hospital, Istanbul

Amaç: Bu çalışmada akut miyokart enfarktüsü (AME) geçirmiş ve perkütan koroner girişimle yeniden kanlandırma yapılmış olgularda kardiyak rehabilitasyonun (KR) sol ventrikül diyastolik fonksiyonları üzerine olan etkisi değerlendirildi.
Çalışma planı: Toplam 82 hasta çalışmaya dahil edildi. AME sonrası KR programını tamamlayan 42 olgu hasta grubu ve ilk seanstan sonra sürdüremeyen 40 adet hasta kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Mitral dolum akımlarını oluşturan erken diyastol pik akım hızı (E) ve geç diyastolik pik akım hızı (A), E/A oranı, erken diyastol pik akım hızı azalma süresi (DT) ve mitral A dalgasının süresi ölçüldü. Apikal pencerelerden mitral anulus doku hareket hızları doku Doppler ile değerlendiridi. Erken diyastol hareket hızı e’ olarak tanımlandı. E/e’ hesaplandı ve doku Doppler incelemesi ile izovolümik gevşeme zamanı (IVGZ) ölçüldü. Pulmoner ven akımı ileri dalga formlarının erken sistol pik hızı (S) ve diyastol pik hızı (D) tespit edilerek S/D oranları alındı. Atriyum geri akım süresi (Ar) ile mitral -A dalgası süresi arasındaki fark hesaplandı.
Bulgular: E/A oranı ve septal e’ dalgası hızının kardiyak rehabilitasyon ile anlamlı olarak iyileştiği görüldü (sırasıyla p=0.048 ve p=0.006). E/e’ ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p=0.138). Sol ventrikül diyastolik fonksiyonu kardiyak rehabilitasyon ile kısmen düzelmiş olarak değerlendi. Enfarktüsten sorumlu damar ile sol ventrikül diyastolik fonkiyonları arasında herhangibir ilişki kurulamadı. Hipertansiyon ile E/A arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (p=0.000).
Sonuç: KR, AME geçirmiş ve yeniden kanlandırma yapılmış olgularda sol ventrikül septal e’ ve E/A dalgasında anlamlı iyileşmeye neden olmakta ve bu iyileşme özellikle hipertansiyonu olan olgularda ön plana çıkmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Kardiyak rehabilitasyon, kardiyovasküler hastalıklar, diyastolik fonksiyon, miyokart enfarktüsü.


Does cardiac rehabilitation improve left ventricular diastolic function of patients with acute myocardial infarction?

Rezzan Deniz Acar, Mustafa Bulut, Sunay Ergün, Mahmut Yesin, Hayati Eren, Mustafa Akçakoyun
Kartal Kosuyolu Educatıon And Research Center

Objectives: We aimed to observe the effect of cardiac rehabilitation (CR) on left ventricular diastolic function in patients with acute myocardial infarction (AMI) and revascularization by percutaneous coronary intervention (PCI).
Study design: 82 patients were enrolled the study; 42 who were participating in a CR program, and 40 who did not maintain the program as a control group. Measurements of mitral inflow included the peak early filling (E-wave) and late diastolic filling (A-wave) velocities, the E/A ratio, deceleration time (DT) of early filling velocity and mitral A-wave duration. The early diastolic annular velocity has been expressed as e’ with PW tissue Doppler imaging. The mitral inflow E velocity to tissue Doppler e’ (E/e’) was calculated and isovolumic relaxation time (IVRT) was measured. Measurements of pulmonary venous waveforms included peak systolic (S) velocity, peak anterograde diastolic (D) velocity and the time difference between the duration of the atrial reversal (Ar) and mitral Awave duration (Ar-A).
Results: E/A and septal e’ were better with the CR group than the control group. (p=0.048 vs p=0.006 respectively). The difference between E/e’ measurements were not statistically significant (p=0.138). The left ventricular diastolic function of patients were partially improved with cardiac rehabilitation. There was no association between infarct-related artery (IRA) and diastolic functional measurements of the left ventricle in the individuals. Only hypertension was found significantly associated with E/A (p=0.000).
Conclusion: CR improves septal e’ and E/A significantly in patients with AMI and revascularized successfully by PCI, especially in those with hypertension.

Keywords: Cardiac rehabilitation, cardiovascular diseases, diastolic function, myocardial infarction.


Rezzan Deniz Acar, Mustafa Bulut, Sunay Ergün, Mahmut Yesin, Hayati Eren, Mustafa Akçakoyun. Does cardiac rehabilitation improve left ventricular diastolic function of patients with acute myocardial infarction?. . 2014; 42(8): 710-716

Sorumlu Yazar: Rezzan Deniz Acar, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar