. 2007; 35(7): 433-435

Akut pulmoner tromboembolizm sırasında atriyoventriküler tam blok ve senkop gelişimi

Ömer Alyan1, Özcan Özdemir2, Fehmi Kaçmaz3, Serkan Topaloğlu3
1Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Diyarbakır
2Akay Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Ankara
3Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Ankara

Akut pulmoner tromboembolizmde sağ dal bloku, T dalga ve ST-segment değişiklikleri en yaygın görülen elektrokardiyografi (EKG) bulgularıdır. Tam atriyoventriküler blok ise sadece bir olguda bildirilmiştir. Altmış üç yaşında kadın hasta tekrarlayan senkop atakları ve ani başlayan dispne ile başvurdu. Yatış EKG’sinde tam atriyoventriküler blok saptandı. Daha önce benzer semptomları olmayan hastanın üç ay önce çekilen EKG’si tamamen normal idi. Hastaya femoral venden geçici pacemaker takıldı. Fizik ve laboratuvar bulguları nedeniyle akut pulmoner emboliden şüphelenilen hastaya yapılan pulmoner arter anjiyografisinde sağ pulmoner arter proksimalinin neredeyse tamamen tıkalı olduğu görüldü. Koroner arterler ise normal bulundu.Streptokinaz infüzyonu ile trombolitik tedavi ve arkasından standart heparin infüzyonu ile klinik düzelme sağlandı ve atriyoventriküler blokun çözüldüğü görüldü. Hasta 15 gün sonra, oral warfarin tedavisi verilerek taburcu edildi.

Anahtar Kelimeler: Elektrokardiyografi, kalp bloku/komplikasyon, pulmoner embolizm/tanı/komplikasyon, senkop/etyoloji


Complete atrioventricular block and syncope during acute pulmonary thromboembolism

Ömer Alyan1, Özcan Özdemir2, Fehmi Kaçmaz3, Serkan Topaloğlu3
1Department Of Cardiology, Dicle University, Diyarbakır, Turkey
2Department Of Cardiology, Akay Hospital, Ankara, Turkey
3Department Of Cardiology, Türkiye Yüksek Ihtisas Hospital, Ankara Turkey

The most common electrocardiographic (ECG) findings in acute pulmonary thromboembolism (PTE) are right bundle branch block, T wave, and ST-segment changes. Complete atrioventricular (AV) block has hitherto been reported in only one patient with PTE. A 63-year-old female patient presented with recurrent syncope and sudden-onset dyspnea. There was complete AV block in the admission ECG. She never had similar complaints before and an ECG taken three months before was completely normal. A temporary pacemaker was placed through the femoral vein. Physical and laboratory findings were suggestive of acute pulmonary embolism. Pulmonary artery angiography demonstrated nearly total occlusion of the proximal right pulmonary artery. Her coronary arteries were normal. Thrombolytic therapy with streptokinase infusion followed by standard heparin infusion resulted in clinical improvement and resolution of complete AV block. The patient was discharged on the 15th day with oral warfarin treatment.

Keywords: Electrocardiography, heart block/complications, pulmonary embolism/diagnosis/complications, syncope/etiology


Ömer Alyan, Özcan Özdemir, Fehmi Kaçmaz, Serkan Topaloğlu. Complete atrioventricular block and syncope during acute pulmonary thromboembolism. . 2007; 35(7): 433-435

Sorumlu Yazar: Ömer Alyan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar