. 2013; 41(3): 241-244 | DOI: 10.5543/tkda.2013.72547  

Meyan kökü çayına bağlı olarak gelişen polimorf ventrikül taşikardisi (Torsades de pointes)

Serkan Öztürk1, Kayıhan Karaman2, Mustafa Çetin2, Alim Erdem1
1Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Karrdiyoloji Ana Bilim Dalı, Bolu
2Kahramanmaraş Devlet Hastanesi, Kardiyoloji Bölümü, Kahramanmaraş

Uzamış QT sendromları EKG’de uzamış QT aralıkları ile tanınan kardiyak repolarizasyon bozukluklarıdır. Bu elektrofizyolojik anormallik hızlı, polimorf ventrikül taşikardisine (VT) bağlı senkop veya ani kardiyak ölümlere de neden olabilir. Meyan kökü (Glikrizin glabra kökü) glikrizin, steroller ve çok sayıda flavonlar içerir. Glikrizinin otonom sinir sistemi aracılığıyla kardiyak repolarizasyon ve depolarizasyon üzerine etkileri olabilir. Bu yazıda, hastaneye yatıştan önce 2 gün boyunca kabızlık tedavisi için 5-6 bardak meyan kökü çayı içen ve polimorf VT (torsades de pointes) nedeniyle acil servise kabul edilen bir olgu sunuldu. Meyan kökü tüketimi kardiyak aritmi nedeniyle hastaneye başvuran hastalarda göz önüne alınmalı ve aşırı miktarda tüketildiğinde bir kardiyak aritmiye neden olabileceği düşünülmelidir.

Anahtar Kelimeler: Glikrizinin/yan etki, sendrom; hiperkalemi/etyoloji; uzamış QT sendromu/komplikasyon/tanı; bitki, tıbbi; ventrikül taşikardisi.


Polymorphic ventricular tachycardia (Torsades de pointes) due to licorice root tea

Serkan Öztürk1, Kayıhan Karaman2, Mustafa Çetin2, Alim Erdem1
1Department of Cardiology, Abant Izzet Baysal University Faculty of Medicine, Bolu, Turkey
2Department of Cardiology, Kahramanmaras Public Hospital, Kahramanmaras, Turkey

Longed QT syndromes are cardiac repolarization disorders characterized by longed QT intervals on ECG. This electrophysiological abnormality may lead to syncope or sudden cardiac death due to rapid, polymorphic ventricular tachycardia (VT). Licorice root (Glycyrrhizin glabra root) contains Glycyrrhizin, sterols and many flavones. Glycyrrhizin may have effects on cardiac repolarization and depolarization through the autonomic nervous system. We present a case of polymorphic VT (torsades de pointes) secondary to drinking 5-6 glasses of licorice root tea for constipation for 2 days prior to admission to emergency department. Licorice root consumption should be taken into account in all patients admitted to the hospital for cardiac arrhythmia. It may cause cardiac arrhythmia when consumed regularly and in excessive amounts.

Keywords: Glycyrrhiza/adverse effects, syndrome; hyperkalemia/ etiology; long QT syndrome/complications/diagnosis; plants, medicinal; tachycardia, ventricular.


Serkan Öztürk, Kayıhan Karaman, Mustafa Çetin, Alim Erdem. Polymorphic ventricular tachycardia (Torsades de pointes) due to licorice root tea. . 2013; 41(3): 241-244

Sorumlu Yazar: Serkan Öztürk, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar