. 2021; 49(2): 97-107 | DOI: 10.5543/tkda.2021.72273  

Semptomatik çok ciddi aort darlıklı hastalarda transkateter aort kapak implantasyonun etkisi

Bilge Duran Karaduman1, Hüseyin Ayhan1, Telat Keleş2, Engin Bozkurt3
1Atılım Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Medicana Uluslararası Ankara Hastanesi
2Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara Şehir Hastanesi
3Medicana Uluslararası Ankara Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği

Amaç: Aort darlığı (AD) ilerleyici bir hastalıktır ve tek tedavi seçeneği olan kapak replasmanı semptomatik hale geldikten sonra ve geri dönüşümsüz miyokardiyal hasar gelişmeden önce yapılmalıdır. Çok ciddi aort darlığı (ÇCAD) hastalarında cerrahi kapak replasmanı asemptomatik olsa bile önerilmektedir. Ancak ÇCAD hastalarında transkateter aortik kapak implantasyonunun (TAVI) etkisi hakkında ayrıntılı bir çalışma yoktur. Bu çalışmada amacımız, semptomatik ÇCAD hastalarında TAVI’nin uygulanabilirliğini ve güvenilirliğini göstermektir.
Yöntemler: Merkezimizde TAVI uygulanan toplam 505 ardışık semptomatik AD hastası retrospektif olarak incelendi. Hastaların ortalama yaşı 77.8±7.6 yıl ve %56.4 kadın idi. Hastalar ÇCAD grubu (n: 134 hasta) ve yüksek gradyentli AD grubu (YGAD, n: 371 hasta) olarak iki gruba ayrıldı.
Bulgular: ÇCAD grubunda daha fazla kadın cinsiyet, daha yüksek sol ventrikül ejeksiyon (SV) fraksiyonu, daha fazla küçük SV, hipertrofik SV, daha fazla normal koronerler ve daha az koroner arter hastalığı, bypas cerrahisi, miyokard enfarktüsü ve atriyal fibrilasyon öyküsü vardı. Predilatasyon ve Edwards SAPIEN 3 ÇCAD grubunda olarak daha az kullanıldı. VARC-2 kriterlerine göre majör komplikasyonlar ve hastane içi mortalitede (ÇCAD grubu; 5 hasta, YG AD grubu; 16 hasta, p: 0.769) istatistiksel fark saptanmadı. İki grup arasında Cox regresyon modeli sağ kalım eğrisinde ÇCAD lehine istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p<0.001).
Sonuç: Bu çalışmamız ile semptomatik çok ciddi aort darlığında TAVI’nin kabul edilebilir komplikasyon ve daha yüksek sağ kalım oranları ile uygulanabilir ve güvenli olduğu gösterilmiştir. Hâlihazırda cerrahi kapak replasmanı endikasyonu olan asemptomatik ÇCAD hastalarında TAVI uygulanabilmesi için daha fazla randomize büyük çalışma gereklidir.

Anahtar Kelimeler: çok ciddi aort darlığı, TAVI, semptomatik, yüksek gradient


Impact of transcatheter aortic valve implantation in symptomatic patients with very severe aortic stenosis

Bilge Duran Karaduman1, Hüseyin Ayhan1, Telat Keleş2, Engin Bozkurt3
1Department of Cardiology, Atılım University School of Medicine, Medicana International Ankara Hospital, Ankara, Turkey
2Department of Cardiology, Ankara Yıldırım Beyazıt University School of Medicine, Ankara City Hospital, Ankara, Turkey
3Department of Cardiology, Medicana International Ankara Hospital, Ankara, Turkey

Objective: Aortic stenosis (AS) is a progressive disease, and valve replacement—the only treatment option—should be performed after it becomes symptomatic and before irreversible myocardial damages develop. Surgical valve replacement is recommended in patients with very severe AS (VSAS), even if they are asymptomatic. However, there is no detailed study on the effect of transcatheter aortic valve implantation (TAVI) in patients with VSAS. Our aim in this study is to show the feasibility and safety of TAVI in symptomatic patients with VSAS.
Methods: A total of 505 consecutive patients with symptomatic AD who underwent TAVI in our center were retrospectively studied. The mean age of the patients was 77.8±7.6 years, and 56.4% of them were women. The patients were divided into 2 groups: a group with VSAS (n=134 patients) and a group with high-gradient AS (HGAS) (n=371 patients).
Results: Female sex, left ventricular ejection fraction, small left ventricle, hypertrophic left ventricle were more common in the group with VSAS; on the other hand, histories of coronary artery disease bypass surgery, myocardial infarction, and atrial fibrillation were less frequent. Predilatation and Edwards SAPIEN 3 were less used in the group with VSAS. There was no statistical difference in major complications and in-hospital mortality (group with VSAS: 5 patients, group with HGAS: 16 patients; p=0.769) according to the Valve Academic Research Consortium-2 criteria. There was a significant difference between the 2 groups in favor of the group with VSAS on the Cox regression model survival curve (p<0.001).
Conclusion: In this study, it has been shown that TAVI can be feasible and safe in symptomatic VSAS, with acceptable complications and higher survival rates. Currently, further randomized studies are required to perform TAVI in patients with asymptomatic VSAS currently indicated for surgical aortic valve replacement.

Keywords: very severe aortic stenosis, TAVI, symptomatic, high gradient


Bilge Duran Karaduman, Hüseyin Ayhan, Telat Keleş, Engin Bozkurt. Impact of transcatheter aortic valve implantation in symptomatic patients with very severe aortic stenosis. . 2021; 49(2): 97-107

Sorumlu Yazar: Engin Bozkurt, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar