. 2009; 37(1): 53-56

İdiyopatik hipoparatiroidiye bağlı gelişen kalp yetersizliği: Olgu sunumu

Filiz Özerkan, Hasan Güngör, Mehdi Zoghi, Sanem Nalbantgil
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, İzmir, Turkey

Hipoparatiroidizme bağlı gelişen hipokalsemik kardiyomiyopati oldukça nadir görülen bir durumdur. Hipokalsemiye bağlı gelişen kalp yetersizliği konvansiyonel kalp yetersizliği tedavisine dirençlidir. Bu yazıda, idiyopatik hipoparatiroidiye bağlı hipokalsemi sonucu kalp yetersizliği gelişen 41 yaşında bir erkek hasta sunuldu. Ekokardiyografisinde her iki ventrikülde düşük ejeksiyon fraksiyonu, dilate kalp boşlukları, pulmoner hipertansiyon ve kapak yetersizlikleri izlenen hastada serum kalsiyum ve paratiroid hormon düzeyleri çok düşük bulundu. Kalp yetersizliği tedavisine ek olarak kalsiyum ve D3 vitamini desteği ile hastanın kalp yetersizliğine ait semptom ve bulguları geriledi. Altıncı ay kontrolünde her iki ventrikülün sistolik ve diyastolik fonksiyonu normale dönmüştü. Serum kalsiyum düzeyi kalp yetersizliği olan her hastada bakılmalı, tedaviye dirençli kalp yetersizliğinde hipokalsemi akla gelmelidir.

Anahtar Kelimeler: Kardiyomiyopati, dilate/etyoloji, kalp yetersizliği/etyoloji, hipokalsemi/komplikasyon; hipoparatiroidizm/komplikasyon.


Cardiac failure secondary to idiopathic hypoparathyroidism: a case report

Filiz Özerkan, Hasan Güngör, Mehdi Zoghi, Sanem Nalbantgil
Ege University Medical School, Cardiology Department, İzmir

Hypocalcemic cardiomyopathy due to hypoparathyroidism is a very rare condition. Ensuing heart failure due to hypocalcemia is refractory to conventional treatment. We reported a 41-year-old man who developed cardiac failure due to hypocalcemia secondary to idiopathic hypoparathyroidism. Echocardiography showed biventricular low ejection fraction, dilated heart chambers, pulmonary hypertension, and valvular regurgitations. Serum calcium and parathyroid hormone levels were low. After treatment of heart failure and calcium-vitamin D supplementation, signs and symptoms of heart failure improved rapidly. At 6 months, biventricular systolic and diastolic functions returned to normal. Serum calcium level should be monitored in every patient with cardiac failure and hypocalcemia should be considered in patients with refractory heart failure.

Keywords: Cardiomyopathy, dilated/etiology, heart failure/etiology, hypocalcemia/complications; hypoparathyroidism/complications.


Filiz Özerkan, Hasan Güngör, Mehdi Zoghi, Sanem Nalbantgil. Cardiac failure secondary to idiopathic hypoparathyroidism: a case report. . 2009; 37(1): 53-56

Sorumlu Yazar: Filiz Özerkan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar