. 1993; 21(4): 218-221

PTCA Öncesi ve Sonrası Koroner Arter Lezyonlarının Kantitatif Koroner Anjiyografi ile Değerlendirilmesi

Barbaros DOKUMACI1, Cihangir UYAN1, Remzi KARAOĞUZ2, Mustafa ÖZKAN1, Hasan Fehmi TÖRE1, Ersoy IŞIK1, Oral PEKTAŞ3
1Gülhane Askeri Tıp Akademisi
2Ankara Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara
3Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi, İstanbul

Perkütan transluminal koroner anjiyoplasti (PTCA) uygulanan 15 olguda PTCA öncesi ve sonrası koroner arter darlıkları kantitatif koroner anjiyografiyle ve visüel olarak değerlendirildi. PTCA öncesi ve sonrası sine ve dijital koroner anjiyogramlar, standart selektif koroner arter kateterizasyonu yapılarak Simens Bicor DSA 3 VAC ile eşzamanlı olarak 25 frame/saniye hızla kaydedildi. Kayıttan hemen sonra bilgisayar software programında bulunan algoritm ile dijital imajlar değerlendirildi. Sonuçlar iki kardiyolog tarafından değerlendirilen sineanjiyografi bulgularıyla karşılaştırıldı. PTCA öncesi damar çapındaki daralma oranı sineanjiyografiyle % 79.3±8.7, geometrik olarak % 76.5±6.2 ve videodansitometrik olarak % 86.1±7.9 bulundu. PTCA sonrası darlık oranı visüel olarak % 21.0±6.6, geometrik olarak % 44.8±13.5 ve videodensitometrik olarak % 38.9±9.6 bulundu. PTCA öncesi ve sonrası sineanjiyografi ve kantitatif sonuçlar arasında anlamlı ilişki bulunamadı, (PTCA öncesi ve sonrası p>0.05). Geometrik ve videodansitometrik yöntemler arasında PTCA öncesi anlamlı ilişki saptanırken (r=0.54, p<0.05), PTCA sonrası anlamlı ilişki bulunamadı, (r=0.39, p>0.05). Sonuç olarak, kontitatif koroner anjiyografinin invaziv girişimlerde kullanılmasını önermekteyiz. Fakat konu ile ilgili geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Kantitatif koroner anjiyografi, PTCA


Evaluation of Coronary Artery Lesions Quantitatively with Coronary Angiography Before and After PTCA

Barbaros DOKUMACI1, Cihangir UYAN1, Remzi KARAOĞUZ2, Mustafa ÖZKAN1, Hasan Fehmi TÖRE1, Ersoy IŞIK1, Oral PEKTAŞ3
1
2
3

In 15 patients who underwent percutaneous transluminal coronary angioplasty (PTCA), coronary artery stenoses were evaluated with quantitative coronary angiography and visually before and after PTCA. By performing standard selective coronary artery catheterization, cine and digital coronary angiography were recorded at the same time in 25 frame/second rate with Siemens Bicor DSA 3 VAC. Algorhythym in the computer software program and digital images were evaluated quickly after record. Results were compared with cineangiography findings evaluated by two cardiologists. Before PTCA, the stenosis rate of vessel lumen was found 79.3±8.7 % cineangiographically, 76.5±6.2 % geometrically and 86.1±7.9 % videodensitometrically. After PTCA, the stenosis rate was found 21.0±6.6 % visually, 44.8±13.5 % geometrically and 38.9±9.6 % videodensitometrically. The relationship between cineangiography and quantitative results was not significant before and after PTCA, (p>0.05 before and after PTCA). While the relationship between geometrical and videodensitometrical methods was significant before PTCA (r=0.54, p<0.05), it was not significant after PTCA (r=0.38, p>0.05). In conclusion, we suggest that quantitative coronary angiography be performed in invasive procedures. Further extensive studies related to the subject are needed.

Keywords: Quantitative coronary angiography, PTCA


Barbaros DOKUMACI, Cihangir UYAN, Remzi KARAOĞUZ, Mustafa ÖZKAN, Hasan Fehmi TÖRE, Ersoy IŞIK, Oral PEKTAŞ. Evaluation of Coronary Artery Lesions Quantitatively with Coronary Angiography Before and After PTCA. . 1993; 21(4): 218-221


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar