. 2021; 49(4): 303-311 | DOI: 10.5543/tkda.2021.70659  

Anne sütü alımı, doğum şekli ve süt çocukluğu döneminde antibiyotik kullanımının prematür ateroskleroz ile ilişkisinin değerlendirilmesi

Özge Özcan Abacıoğlu1, Mehmet Kaplan2, Arafat Yıldırım1, Mehmet Küçükosmanoğlu1, Salih Kılıç1
1Adana Şehir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
2Gaziantep Üniversitesi, Kardiyoloji

Amaç: Önceki çalışmalarda sezaryen ve infantil dönemde antibiyotik kullanımının daha sonra kronik hastalıklara yol açabileceği gösterilmiştir. Ayrıca, bağışıklığın bazal sistemini oluşturan anne sütünün de yenidoğanlarda bir koruyucu olduğu bilinmektedir. Çalışmamızın amacı, anne sütü alımı ve süresi, doğum şekli, infantil dönemde antibiyotik kullanımı ile prematür ateroskleroz arasındaki ilişkiyi belirlemektir.
Yöntemler: Koroner anjiyografi yapılan ve en az bir epikardiyal damarda darlığı olan 100 hasta ve normal koroner saptanan 100 kontrol hastası çalışmaya dahil edildi. Geleneksel risk faktörlerine ek olarak her katılımcı için doğum şekli, anne sütü alımı ve süresi, antibiyotik kullanımı ve sıklığı değerlendirildi. 12 saat açlık sonrası alınan venöz kan örnekleri incelenerek hastaların kolesterol değerleri kaydedildi. Gensini skorunu hesaplamak için çalışma grubunun anjiyografik görüntüleri incelendi.
Bulgular: Sigara kullanımı, yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol ve aile öyküsü açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulundu. Kontrol grubundakilerden üçü, ateroskleroz grubundakilerden 26’sı sezaryen ile doğmuştu (p<0.001). Anne sütü alımı ve süresi de kontrol grubunda anlamlı olarak yüksekti (p=0.018). Kontrol grubunda antibiyotik kullanımı daha azdı, ancak iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p=0.099). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde; diabetes mellitus, sigara ve sezaryen aterosklerozun belirleyicileri olarak bulundu (p=0.036, p=0.001 ve p=0.003, sırasıyla). ROC analizinde sezaryen prematür aterosklerozu öngörücü rolü diyabetten fazla sigara kullanımından azdı (eğri altındaki alan: 0.607, p=0.023).
Sonuç: Doğum şekli ve anne sütü alımı erken ateroskleroz risk faktörleri arasında değerlendirilmeli ve dikkate alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler: ateroskleroz, anne sütü, sezeryan


Assessment of the relationship among breast milk intake, birth pattern, antibiotic use in infancy, and premature atherosclerosis

Özge Özcan Abacıoğlu1, Mehmet Kaplan2, Arafat Yıldırım1, Mehmet Küçükosmanoğlu1, Salih Kılıç1
1Department of Cardiology, Adana City Training and Research Hospital, Adana, Turkey
2Department of Cardiology, Gaziantep,University School of Medicine, Gaziantep, Turkey

Objective: Previous studies have shown cesarean section (C-section) and antibiotic use in the infantile period lead to chronic diseases in later life. It is also known that breastfeeding, which forms the basal system of immunity, is a protector in neonates. In this study, we aimed to investigate the association between breastfeeding, antibiotic use, C-section, and premature atherosclerosis.
Methods: A total of 100 patients who underwent coronary angiography and had stenosis in at least 1 epicardial vessel and 100 controls with normal coronaries were included in the study. In addition to traditional risk factors, type of delivery, breast milk intake and duration, and antibiotic use and frequency were evaluated for each participant. Lipid profile was added to the study procedure. Angiographic images of the study groups were examined to calculate the Gensini score.
Results: Smoking, high-density lipoprotein cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol, and family history were different between the groups. In the control group, 3 were born via C-section, whereas 26 were born via C-section in the atherosclerosis group (p<0.001). Breast milk intake and duration was also significantly higher in the control group (p=0.018). Antibiotic use was less in the control group, but there was no statistically significant difference (p=0.099). In multivariate logistic regression analysis, diabetes mellitus, smoking, and C-section were predictors of atherosclerosis (p=0.036, p=0.001, and p=0.003, respectively). In receiver operating characteristics curve analysis, the ability of C-section to predict premature atherosclerosis was superior to diabetes but not to smoking (area under curve, 0.607; p=0.023).
Conclusion: Mode of delivery and breast milk intake should be evaluated and considered among the risk factors of premature atherosclerosis.

Keywords: atherosclerosis, breast milk, cesarean


Özge Özcan Abacıoğlu, Mehmet Kaplan, Arafat Yıldırım, Mehmet Küçükosmanoğlu, Salih Kılıç. Assessment of the relationship among breast milk intake, birth pattern, antibiotic use in infancy, and premature atherosclerosis. . 2021; 49(4): 303-311

Sorumlu Yazar: Özge Özcan Abacıoğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar