. 1994; 22(1): 49-52

Konjestif Kalp Yetersizliğinde Antialdosteron Tedavi

Nedim KIZILKAYA1, Mehmet Emin KORKMAZ2, Haldun MÜDERRİSOĞLU2
1İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalları, Malatya
2İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalları, Malatya

Aldosteronun iyi bilinen renal etkileri yanında, direk kardiyovasküler etkileri de son yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Bu çalışmalar aldosteron reseptörlerinin yalnız böbreklerde değil; kalp, büyük damarlar ve beyinde de olduğunu düşündürmektedir. Bu etkilerin en önemlileri miyokard fibrozisi ve direkt vazokonstrüksiyon yapmasıdır. Antialdosteron tedavi, hayvan deneylerinde aldosteronun bu olumsuz etkilerini önleyebilmektedir ve konjestif kalp yetersizlikli hastalarda mortaliteyi azalttığına ilişkin ipucu elde edilmiştir. Üstelik aldosteron anagonistleri bu etkilerini yüksek ve düşük kan basıncı düzeylerinde de gösterebilmektedir. Bu gözlemler, antialdosteron tedavinin konjestif kalp yetmezliğinde birden çok mekanizma ile yararlı olabileceğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Aldosteron antagonistleri, konjestif kalp yetersizliği


Anti-Aldosterone Therapy in Congestive Heart Failure

Nedim KIZILKAYA1, Mehmet Emin KORKMAZ2, Haldun MÜDERRİSOĞLU2
1
2

Apart from the well-defined renal effects, recent studies have shown direct effects of aldosterone on cardiovascular system. These studies have shown that besides renal receptors, there are also aldosterone receptors in the heart, great vessels and brain. Stimulation of tehese receptors in mice may cause myocardial fibrosis and vasocontriction while antialdosterone therapy can inhibit these untoward effects. Such therapy probably can also reduce the total mortality in patients with congestive heart failure. More importantly, aldosterone antagonists display these beneficial effects both on high and low blood pressure levels. These observations imply that anti-aldosterone therapy is effective through multiple mechanisms in congestive heart failure.



Nedim KIZILKAYA, Mehmet Emin KORKMAZ, Haldun MÜDERRİSOĞLU. Anti-Aldosterone Therapy in Congestive Heart Failure. . 1994; 22(1): 49-52


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar