. 2023; 51(4): 235-240 | DOI: 10.5543/tkda.2022.69765  

Kurkuminin İzole Sıçan Kalbinde Mekanik Fonksiyonlar ve Kardiyak Kontraktilite Üzerine Etkisi

Özden Kutlay1, Bilgin Kaygısız2, Arzu Keskin Aktan1
1Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı, Afyonkarahisar, Türkiye
2Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Eczacılık Anabilim Dalı, Eskişehir, Türkiye

Amaç: Kurkumin, iyi bilinen farmakolojik aktiviteleri olan biyoaktif bir bileşiktir. Kurkuminin çeşitli mekanizmalar yoluyla potansiyel kardiyovasküler faydalar sağladığı çok sayıda çalışma ile gösterilmiştir. Bu çalışma, izole perfüze edilmiş sıçan kalplerinde farklı kurkumin konsantrasyonlarının mekanik fonksiyonlar ve kardiyak kontraktilite üzerindeki etkisini tartışmayı amaçlamaktadır.

Yöntem: Kalpler, sodyum tiyopental (50 mg/kg) anestezisi altında izole edildi ve modifiye edilmiş bir Krebs-Henseleit solüsyonu (mK-Hs) ile perfüze edildi. Stabilizasyondan sonra 0,1, 1 ve 10 µM konsantrasyonlarda kurkumin uygulandı. +dP/dt max, LVDP, MAP ve LVEDP indeksleri izole sıçan kalplerinde kardiyak kontraktilite ve ventriküler fonksiyon açısından değerlendirildi.

Bulgular: Tüm kurkumin konsantrasyonları +dP/dtmax ve LVDP'yi azalttı. On µM kurkumin de kalp atış hızını önemli ölçüde azalttı. Kurkumin (1 ve 10 μM), MAP süresinde bir artışla birlikte LVEDP'yi arttırdı ve MAP amplitüdünü azalttı. Tüm konsantrasyonlardaki kurkumin, dMAPdt-max ve dMAPdtmin'i etkilemedi.

Sonuç: Sonuçlarımız, kurkuminin daha yüksek konsantrasyonlarda (≥ 1 µM) negatif kronotropik etki ile LVEDP'yi arttırdığını ve MAP süresindeki artışla MAP amplitüdünü azalttığını düşündürebilir. Bu çalışmada kurkuminin negatif bir inotropik etkiye sahip olduğuna dair yeterli kanıt bulunmaktadır. Kurkuminin kalp kasılması üzerindeki patofizyolojik rolü, farklı hastalık modelleri ile desteklenmelidir.

Anahtar Kelimeler: İzole sıçan kalbi, kalp hızı, kardiyak kasılma, kurkumin, sol ventrikül diyastol sonu basıncı


The Effects of Curcumin on Mechanical Functions and Cardiac Contractility in Isolated Rat Hearts

Özden Kutlay1, Bilgin Kaygısız2, Arzu Keskin Aktan1
1Afyonkarahisar Health Sciences University, Faculty of Medicine, Department of Physiology, Afyonkarahisar, Türkiye
2Department of Pharmacology, Faculty of Medicine, Eskisehir Osmangazi University, Eskisehir, Türkiye

Objective: Curcumin is a bioactive compound that has well-known pharmacological activities. Numerous studies have shown that curcumin provides potential cardiovascular benefits through a variety of mechanisms.The present study aims to discuss different concentrations of curcumin’s impact on mechanical functions and cardiac contractility in isolated perfused rat hearts.

Methods: The hearts were isolated under sodium thiopental (50 mg/kg) anesthesia and perfused with a modified Krebs-Henseleit solution (mK-Hs). After stabilization, curcumin was applied in concentrations of 0.1, 1, and 10 µM. In isolated rat hearts, indexes of + dP / dt max, LVDP, MAP, and LVEDP were evaluated for cardiac contractility and ventricular function.

Results: All curcumin concentrations reduced +dP/dtmax and LVDP. Ten µM curcumin also significantly decreased heart rate. Curcumin (1 and 10 µM) increased LVEDP and reduced MAP amplitude with a concomitant increase in MAP duration. Curcumin at all concentrations did not affect dMAPdtmax and dMAPdtmin.

Conclusion: Our results might suggest that curcumin at higher concentrations (≥ 1 µM) increases LVEDP with a negative chronotropic effect and decreases MAP amplitude with an increase in MAP duration. There is sufficient evidence from this study that Curcumin possesses an adverse inotropic action. Different disease models should support the pathophysiological role of Curcumin on cardiac contraction.

Keywords: Cardiac contractility, curcumin, heart rate, isolated rat heart, left ventricular end-diastolic pressure


Özden Kutlay, Bilgin Kaygısız, Arzu Keskin Aktan. The Effects of Curcumin on Mechanical Functions and Cardiac Contractility in Isolated Rat Hearts. . 2023; 51(4): 235-240

Sorumlu Yazar: Özden Kutlay, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar