. 2001; 29(6): 354-359

Doksorubisine Bağlı Kardiyomiyopatinin Saptanmasında Düzeltilmiş QT İntervali Takibi: Deneysel Bir Çalışma

Cem BARÇIN1, Mükerrem SAFALI2, Sedat KÖSE1, Hürkan KURŞAKLIOĞLU1, Kürşat ERİNÇ1, Ersoy IŞIK1, Ertan DEMİRTAŞ1
1GATA, Kardiyoloji Anabilim Dalları, Ankara
2GATA, Patoloji Anabilim Dalları, Ankara

Antrasiklin grubu antineoplastik bir ilaç olan daksorubisinin kullammım kısa/ayan en önemli yan etki doza bağlı ortaya çıkan kronik kardiyomiyopatidir. Doksorııbisin uygulanan hastalarda kareliyak etkilenmenin henüz subklinik evrelerde saptanması tedavinin kesilmesi açısmdan çok önemlidir. Bu deneysel çalışmada doksorubisine bağlı kardiyomiyopatinin erken dönemde saptanmasında düzeltilmiş QT intervali (QTcl) takibinin değer i in ce lenmiştir . Bu amaçla 24 adet erkek Yeni Zelanda tavşam iki gruba ayrılmış, A grubwıa (n=l2) haftada bir kez 2mglkg dozunda ve toplam 10 hafra olmak üzere inrravenöz doksorubisin, B grubuna ise aynı yolla ve aynı miktarda %0.9 NaCl uygulanmıştır. Çalışma sırasmda iki haftada bir elektrokardiyogram almmış ve ekstremile derivasyonlarmdan QTd (QTd=QT intervali 1 (RR mesafesi)112) değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca tüm denekierin kalpleri histopatolojik olarak ince lenmiş ve etkilenmenin derecesine göre O ile 4 arasmda skorlama yapılmıştır. Buna göre histopatolojik skor A grubundaki denekierin birinele 3, diğer onbirinde 4, B grubundaki denekierin ise tümünde O olarak sap tanmıştır. Her iki grubun bazal QTd (QTO) ile çalı şma sonundaki QTd (QT5) değerleri karşı laşrtrtldığmda, bunlar sırasıyla A grubunda 248.5±17.7 msn. ve 298.8±13.7 msn.(p:0.0/2), ve B grubunda 243.8±17.6 ve 245.4±17.8 msn. (p>0.05) olarak bulunmuşru r. A yrı ca A grubundaki bu fark bazal değerle karşılaştırıldığmda çalışma mn dördüncü haftası sonunda (262.3±17.9) anlamlı hale gelmiştir (p<0.05). Sonuç olarak QTd değerlerindeki uzama doksorubisin kullanan hastalarda subklinik km·diyomiyopatinin saptanmasında kullanılabilecek kolay, ucuz, tekrarlanabilir bir yöntemdir.

Anahtar Kelimeler: Doksorubisin, kardiyomiyopati, QT intervali


Follow-up of Corrected QT Interval in the Detection of Doxorubicin Cardiomyopathy: an Experimental Study

Cem BARÇIN1, Mükerrem SAFALI2, Sedat KÖSE1, Hürkan KURŞAKLIOĞLU1, Kürşat ERİNÇ1, Ersoy IŞIK1, Ertan DEMİRTAŞ1
1
2

Coınprehensive ca rdiac eval uations are recoınınended for all doxorubicin-treated patients to detect subclinical cardiac failure. In this study we exaınined the prolongation of con-ected QT interval (QTc) in doxorubicin treated rabbits. Male New Zealand rabbits (n=24) were randomised into two groups. Group A (n=l2) was given doxorubicin (2ıng/kg once a week) and Group B (n=l2) was given saline during 10 weeks. QTc intervals were ıneas ured in every two weeks from ex tre ınity leads for each aniınaL At the end of the study cardiac saınples were examined histologically and each animal was given a histopathological score between O and 4 according to degree of cardiomyopathy. Histopathological scores were 3 for one rabbit and 4 for the remaining 1 1 rabbits in Group A and were O for all the rabbits in Group B. QTc intervals at the beginn ing and at the end of the study were 248.5± 17 .7 msec. and 298.8±13.7 msec. consecutively (p=0.012) in Group A, 243.8±17.6 msec. and 245.4±17.8 msec. consecutively (p>0.05) in Group B. Prolongation of QTc was statistically significant at the end of the 4th week (262.3±17.9 msec.) when compared with the basa! value in Group A (p<.05). As a result, prolongation of QTc, a measure of myocardial repolarization may reflect injury to myocardial cells and is an easy and inexpensive method that can be used in the detection of subclinical cardiomyopathy in doxorubicin treated patients.

Keywords: Doxorubicin, cardiomyopathy, QT interval


Cem BARÇIN, Mükerrem SAFALI, Sedat KÖSE, Hürkan KURŞAKLIOĞLU, Kürşat ERİNÇ, Ersoy IŞIK, Ertan DEMİRTAŞ. Follow-up of Corrected QT Interval in the Detection of Doxorubicin Cardiomyopathy: an Experimental Study. . 2001; 29(6): 354-359


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar