. 1999; 27(9): 610-614

Koroner Arter Hastalığında CMV İnfeksiyonunun Bir İnflamasyon Markeri Olan CRP İle İlişkisi

H. Asuman KAFTAN1, Osman KAFTAN2, Mustafa KILIÇ1
1Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dali, Denizli
2Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara

İnsan sitomegalovirüsünün ateroskleroz gelişimindeki etiotojik rolü uzun yıllardır tartışılmakta ve birbiri ile karşıt sonuçlar ileri sürülmektedir. Bu çalışmada da koroner arter hastalığı tesbit edilmiş kişi/erde, sitomega/avirus infeksiyonu markeriarı ve sistemik infeksiyon markerlarından olan C-reaktif protein seviyelerini çalışıp, kontrol olguları ile karşılaştırdık. Tüm olgularda sitomegalovirus seropozitivitesi dışında, anti CMV /gG antikor titreleri de tesbit edilmiş, titreler ile koroner arter hastalı.ğı varlığı arasında bir bağlantı olup olmadığı incelenmiştir. Çalışmaya koroner arter hastalığı koroner anjiyografi ile dokiimente edilmiş 150 koroner arter hastası (45 kadın, ortalama yaş 58,7 ± 7,6 yıl) ve 160 gönüllü (50 kadın, ortalama yaş 57,8±8,1 yıl) olgu alınmıştır. Sitomega/avirus spesifik IgG antikor/arım ve bunların titrelerini tesbit etmek için serotojik testler yapılmıştır. Ayrıca her olgu içinC-reaktif protein seviyeleri belirlenmiştir. Sitomega/avirus antikor pozitiffiği hasta grubu için %57,3, kontrol grubu için %56 idi (p=0,39). Anti CMV lgG antikor tirresi yüksekliği("?./ :800) oranı hasta grubu için %38,6, kontrol grubu için %10 idi (p=O,OOO). Hasta grubunda ortalama C-reaktıf protein seviyesi de daha yüksek bulundu (2,99 ± 0,92 mg!L'e karşılık 1,79 ± 0,51 mg! L, p=O ,000) ve C -re aktif protein seviyeleri yüksek antisiıomegalovirus IgG antikor seviyeleri ile linear bir korelasyon gösteriyordu (r=0,35, p=O,OOO). Bu sonuçlar ile incelenen popu/asyanun sitomega/avirus için serapozitifliğinin değil, anti sitomega/avirus antikorlarının titrelerinin ve bununla ilgili olarak yükselen C-reaktif protein seviyelerinin koroner arter hastalığı varlığı ile ilgili olabileceğini düşündük.

Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, infeksiyon, sitomegalovirus, C-reaktif protein


Relation of CMV Infection with an Inflammation Marker CRP in Coronary Heart Disease

H. Asuman KAFTAN1, Osman KAFTAN2, Mustafa KILIÇ1
1
2

Whether the human cytomegalovirus plays a causal role in atlıerosc l e rosis etiology is controversial. We conducted a case-control study to investigate whether previous infection with cytomegalovirus is associated with coronary heart disease and markers of systemic inflammation, because systemic inflammation also may play a role in atherosclerosis. We also studied the correlation between anticytomegalovirus antibody titer and coronary artery disease. 150 cases (45 female, mean age, 58,7 ± 7,6 years) with a documented coronary heart disease anel 160 vol unteer control ca ses (50 female, m ean age 57,82 ± 8,1 years) were studied. Cytomegalovirus serology was performed to determine presence of specific IgG antibodies and titers of the anticytomegalovirus antibodies. In addition, C-reactive protein levels were determined in each case. The prevalence of specific antibodies to cytomegalovirus was 57,3% in the ptaient groups, 56% among the controls (p=0,39). But high anti -cytoınegalovirus titer (~ 1 :800) was seen in the patient group w ith a higher ineidence (26,6% versus 10%, p=O,OOO). Mean value of C-reactive protein was higher in the patient group (2,99 ± 0,92 mg/L, versus 1,79 ± 0,51 ıng/L, p=O,OOO), and there was a linear correlation with the high antibody titer and the level of Creactive protein (r=0,35, p=O,OOO). These findings support that, instead of the seropositivity of the population, the titer of anti cytomegalovirus lgG antibody and the levels of Creactive protein may predict coronary artery disease.

Keywords: Coronary artery disease, infections, cytomegalovirus, C-reative protein


H. Asuman KAFTAN, Osman KAFTAN, Mustafa KILIÇ. Relation of CMV Infection with an Inflammation Marker CRP in Coronary Heart Disease. . 1999; 27(9): 610-614


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar