. 2016; 44(2): 26-32

Antikoagülan (varfarin) kullanamayan hastalarda yeni oral antikoagülanlar (YOAK)

Mesut Demir
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Adana

Atriyal fibrilasyon (AF) bağımsız, güçlü bir inme risk faktörüdür. Son döneme kadar sadece aspirin ve varfarin AF’li hastalarda inme profilaksisinde onaylanmış tedavi seçenekleriydi. Varfarinin inmeyi önlemede plaseboya ve aspirine kıyasla gösterilmiş belirgin üstünlüğü olmasına rağmen, kullanım zorlukları yeni tedavi arayışlarını zorunlu kılmıştır. Koagülasyon yolundaki farklı faktörlere etki eden yeni oral antikoagülanlar ile yapılan çalışmalarda bu ilaçların etkili ve güvenli oldukları gösterilmiştir. Bu derlemede varfarin için uygun olmayan hastalarda yeni oral antikoagülanlardan apiksabanın etkinliği ve güvenilirliği değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, profilaksisinde, varfarinin.


The use of new oral anticoagulants in atrial fibrillation patients unsuitable for warfarin therapy

Mesut Demir
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Adana

Atrial fibrillation (AF) is a strong, independent risk factor for stroke. Until recent years, only aspirin and warfarin were approved treatment options for prophylaxis of stroke in patients with AF. Although warfarin has shown significant superiority compared to placebo and aspirin in preventing stroke, challenges in its usage necessitated new treatment searches. New oral anticoagulants affect different factors in coagulation cascade and studies with this drugs was shown to be effective and safe. In this review, we evaluated the efficacy and safety of apixaban in patients that can not use warfarin therapy.

Keywords: Atrial fibrillation, prophylaxis, warfarin.


Mesut Demir. The use of new oral anticoagulants in atrial fibrillation patients unsuitable for warfarin therapy. . 2016; 44(2): 26-32

Sorumlu Yazar: Mesut Demir, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar