. 2014; 42(7): 621-628 | DOI: 10.5543/tkda.2014.67790  

Kararlı koroner arter hastalığı olan kişilerde SYNTAX skoru böbrek fonksiyon bozukluğu ile ilişkilidir

Hakan Uçar, Mustafa Gür, Taner Şeker, Durmuş Yıldıray Şahin, Gülhan Yüksel Kalkan, Caner Türkoğlu, Arafat Yıldırım, Onur Kaypaklı, Zafer Elbasan, Murat Çaylı
Adana Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Bölümü

Amaç: Koroner arter hastalığı (KAH) ile ciddi böbrek fonksiyon bozukluğu arasındaki güçlü ilişki iyi bilinmektedir. Fakat, kararlı KAH tanısı konan ve normal veya hafif böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda böbrek fonksiyonları ile SYNTAX skoru (SS) arasındaki ilişki araştırılmamıştır. Bu çalışmada böbrek fonksiyonları ile SS arasındaki ilişkiyi göstermeyi amaçladık.
Çalışma planı: Bu çalışmaya koroner anjiyografi ile kararlı KAH tanısı konan 411 hasta (247 erkek, 164 kadın; ortalama yaş 58.6±12.4 yıl) prospektif olarak alındı. Glomerül filtrasyon hızı (GFR) her hasta için MDRD (Modification of Diet in Renal Disease) formülü ile belirlendi. GFR değerlerine göre hastalar iki gruba ayrıldı (GFRdüşük grup <90 ve GRFyüksek grup ≥90). Koroner anjiyografiler klinik endikasyonlar dahilinde yapıldı. Tüm hastalarda SS değerleri hesaplandı.
Bulgular: GFRdüşük grup daha yaşlı olup beden kütle indeksi (BKİ) değerleri daha yüksek idi ve daha fazla diyabet ve hipertansiyon öyküsüne sahipti. GFRdüşük gruptaki hastaların SS değerleri GRFyüksek gruba kıyasla daha yüksekti (hepsi için, p<0.001). Çok değişkenli regresyon analizi bize GFR’nin diyabet (β, -0.206, p<0.001), hipertansiyon (β, -0.093, p=0.026) ve SS (β, -0.445, p<0.001) ile bağımsız bir şekilde ilişkili olduğunu gösterdi.
Sonuç: GFR hipertansiyon ve diyabet ile ilişkili olduğu gibi aynı zamanda bağımsız bir şekilde KAH’nin yaygınlığı ve ciddiyeti ile ilişkilidir. Bu sonuç bize hafif düzeyde bozulan böbrek fonksiyonu sonrası bile artan kardiyovasküler riski kısmen de olsa açıklayabilir.

Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, glomerül filtrasyon hızı, böbrek fonksiyonu, SYNTAX skoru.


Impaired kidney function is associated with SYNTAX score in patients with stable coronary artery disease

Hakan Uçar, Mustafa Gür, Taner Şeker, Durmuş Yıldıray Şahin, Gülhan Yüksel Kalkan, Caner Türkoğlu, Arafat Yıldırım, Onur Kaypaklı, Zafer Elbasan, Murat Çaylı
Department of Cardiology, Adana Numune Training and Research Hospital, Adana, Turkey

Objectives: The strong relationship between severe renal dysfunction and coronary artery disease (CAD) is well-known. However, the association between kidney function with SYNTAX Score (SS) has not been investigated in patients with stable CAD with normal to mildly impaired renal function. We aimed to investigate the association between kidney function with SS.
Study design: In this study, 411 stable CAD patients in whom coronary angiography (CAG) was performed were prospectively included (247 male, 164 female; mean age 58.6±12.4 years). Glomerular filtration rate was estimated (eGFR) by a modification of diet in renal disease (MDRD) formula. Two different groups were determined according to median eGFR values (GFRlow group <90, and GRFhigh group ≥90). CAG was performed based on clinical indications. SS was determined in all patients.
Results: Patients in GFRlow group were older, and have a history of hypertension (HT) and diabetes mellitus and high body mass index. SS values of GFRlow group were higher than GFRhigh group (p<0.001 for all). Multivariate regression analysis showed that eGFR was independently associated with diabetes (β, −0.206, p<0.001), HT (β, −0.093, p=0.026) and SS (β, −0.445, p<0.001).
Conclusion: eGFR is independently associated with extent and complexity of CAD as well as diabetes and HT. Importantly, these results may explain, in part, the increase in cardiovascular risk in with slightly impaired renal function.

Keywords: Coronary artery disease, glomerular filtration rate, kidney function, SYNTAX score.


Hakan Uçar, Mustafa Gür, Taner Şeker, Durmuş Yıldıray Şahin, Gülhan Yüksel Kalkan, Caner Türkoğlu, Arafat Yıldırım, Onur Kaypaklı, Zafer Elbasan, Murat Çaylı. Impaired kidney function is associated with SYNTAX score in patients with stable coronary artery disease. . 2014; 42(7): 621-628

Sorumlu Yazar: Hakan Uçar, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar