. 2018; 46(3): 175-183 | DOI: 10.5543/tkda.2017.66724  

Akut koroner sendromlu hastalarda antitrombotik yönetim yaklaşımlarının uzun dönem takibi

Fatih Sinan Ertaş1, Lale Tokgozoglu2, On Behalf Of The Epicor Study Group1
1Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara

Amaç: Akut koroner sendrom (AKS) nedeni ile yatışı yapılan hastalarda taburcu olma sonrası uzun dönem takip sonuçlarının antitrombotik yönetim yaklaşımları (AYY), klinik sonuçlar ve sağlık durumu açısından gerçek yaşam koşullarında değerlendirilmesidir.
Yöntemler: Bu kayıt çalışması semptom başlangıcını takiben 24 saat içinde AKS tanısı ile hastaneye yatışı yapılan ve taburcu edilebilen 1034 hastada (514’ü ST-segment yükselmeli miyokart enfarktüsü [STYME] ve 520’si kararsız angina/ ST-segment yükselmesiz miyokart enfarktüsü [KA/STYzME] tanılı) yürütüldü. AYY, klinik sonuçlar ve sağlık durumu açısından 24-aylık takip verileri kaydedildi.
Bulgular: Taburcu edilme sonrası 2 yıl için genel tüm-nedenli mortalite oranı %6.4 (KA/STYzME için %6.7 ve STYME için %6.0) olup, kardiyovasküler (KV) olay hastaların %9.4’ünde (KA/STYzME için %9.8 ve STYME için %8.9) ve kanama komplikasyonu ise hastaların %2.0’sinde (STYME için %2.3 ve KA/STYzME için %1.7) gözlendi. EuroQol-görsel analog skala skorları STYME’li hastalarda 78.9’dan 81.6’ya, KA/STYzME’li hastalarda 76.0 dan 76.2’ye yükseldi. Taburcu edilme sırasında ve takip eden 2 yıl sonunda EuroQol-5D indeks skorları STEMI grubunda sırasıyla 0.7 ve 0.9, UA/STEMI grubunda ise her iki dönemde de 0.8 idi. Taburcu olurken ikili antitrombosit (AT) tedavi altında olan hastaların %57.5’ i taburcu olma sonrası 2 yıl süresince de aynı tedavi altında idi. 1AT/0 antikoagülan (AK) ve ≥2AT/0AK kullanımı ile ilişkili KV olay riski sırasıyla %10.5% ve %8.9, mortalite riski sırasıyla %10.5 ve %5.8 ve kanama riski sırasıyla %0.9 ve %2.2 olarak bulundu.
Sonuç: AKS’li hastaların gerçek yaşam koşullarında değerlendirilmesine yönelik sonuçlarımız, taburcu edilen AKS’li hastalarda uzun dönem takibin önemine ve AKS yönetimi güncel tedavi uygulamalarının daha iyi takip sonuçları ile olası ilişkisine işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, antitrombotik yönetim, ST-segment yükselmesiz miyokart enfarktüsü; gerçek yaşam koşulları; ST-segment yükselmesi miyokart enfarktüsü; Türkiye.


Long-term follow-up of antithrombotic management patterns in acute coronary syndrome patients

Fatih Sinan Ertaş1, Lale Tokgozoglu2, On Behalf Of The Epicor Study Group1
1Department of Cardiology, Ankara University Faculty of Medicine, Ankara, Turkey
2Department of Cardiology, Hacettepe University Faculty of Medicine, Ankara, Turkey

Objective: The aim of this study was to evaluate the long-term, post-discharge follow-up of antithrombotic management patterns (AMPs), clinical outcomes, and real-life health status of patients hospitalized acute coronary syndrome (ACS).
Methods: A total of 1034 patients hospitalized for ACS within 24 hours of symptom onset who survived to discharge were included. Of those, 514 had ST-segment elevation myocardial infarction (STEMI) and 520 had unstable angina (UA)/non-STEMI (NSTEMI). Data on follow-up AMPs, clinical outcomes, and health status were collected during 24 months of follow-up.
Results: The overall all-cause mortality was 6.4% (6.7% in UA/NSTEMI and 6.0% in STEMI patients), cardiovascular (CV) events had occurred in 9.4% (9.8% in UA/NSTEMI and 8.9% in STEMI patients), and bleeding events in 2.0% (2.3% in STEMI and 1.7% in UA/NSTEMI patients) of patients at 2 years after discharge. EuroQol-visual analogue scales scores increased from 78.9 to 81.6 in STEMI patients, and from 76.0 to 76.2 in UA/NSTEMI patients. Discharge and 2-year post-discharge scores for the EuroQol-5D index were 0.7 and 0.9, respectively in STEMI patients, while it was 0.8 for each period in UA/STEMI patients. Overall, 57.5% of the patients on dual antiplatelet (AP) therapy at discharge remained on this treatment at 2 years after discharge. The use of 1AP/0 anticoagulant (AC) and ≥2AP/0AC were associated with a CV event risk of 10.5% and 8.9%, a mortality risk of 10.5% and 5.8%, and a bleeding event risk of 0.9% and. 2.2%, respectively.
Conclusion: These findings in a real-life population of ACS patients emphasize the importance of longer-term follow-up of ACS patients surviving hospitalization and support the likelihood of more favorable long-term outcomes in ACS management with the current treatment practices.

Keywords: Acute coronary syndrome, antithrombotic management; non-ST-segment elevation myocardial infarction; real-life setting; ST-segment elevation myocardial infarction; Turkey.


Fatih Sinan Ertaş, Lale Tokgozoglu, On Behalf Of The Epicor Study Group. Long-term follow-up of antithrombotic management patterns in acute coronary syndrome patients. . 2018; 46(3): 175-183

Sorumlu Yazar: Fatih Sinan Ertaş, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar