. 1993; 21(2): 85-89

Talasemili Hastalarda Sol Ventrikül Diyastolik Fonksiyonunun Doppler Ekokardiyografi ile Değerlendirilmesi

Nazan ÖZBARLAS1, Arman BİLGİÇ1, Fatma GÜMRÜK1, Çiğdem ALTAY1
Hacettepe Üniv. Tıp Fakültesi Pediatrik Kardiyoloji ve Pediatrik Hematoloji Bölümü, Ankara

Çalışmamız, hastanemizde izlenmekte olan talasemi majör ve intermedialı hastaların kardiyak değerlendirmesini yapmak, pulsed Doppler ekokardiyografik inceleme ile sol ventrikül diyastolik disfonksiyonu olanları belirleyerek kalp tutulumunu erken dönemde saptamak, serum ferritin düzeyi ile kardiyak fonksiyonlar arasında ilişki varlığını araştırmak ve talasemi majör ile intermedialıları kardiyak yönden karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır. Talasemi intermedialı 15 hasta (5-23 yaş) ve hipertransfüzyon programı uygulanmakta olan talasemi majörlü 50 hasta (1-21 yaş) ile kontrol grubu olarak aynı yaş ve cinsteki 65 sağlıklı çocuk incelenmiş, hastaların hematolojik verileri (transfüzyon tedavisine başlama yaşı, toplam transfüzyon sayısı, ferritin düzeyi) izlem kartlarından öğrenilmiştir. Talasemili 65 hastanın 36'sının kardiyak değerlendirmesi, transfüzyon öncesi 2. saatte ve sonrası 4. saatte olmak üzere 2 kez, diğer hastaların ise transfüzyon öncesi veya sonrası bir kez yapılmıştır. Elektrokardiyografik ve telekardiyografik değerlendirmeden sonra, M-mode ekokardiyografik inceleme ile sol ventrikül sistolik fonksiyonları, pulsed Doppler ekokardiyografik inceleme ile sol ventrikül diyastolik doluşuna ait akım örnekleri kaydedilmiştir. Transfüzyon öncesi ve sonrası ekokardiyografik ölçümler anlamlı farklılık göstermemektedir. Talasemi majör ve intermedialı hastaların ekokardiyografik ölçümleri kontrol grupla karşılaştırıldığında sistolik disfonksiyon olmaksızın sol ventrikül diyastolik doluş örneğinin restriktif özellik gösterdiği, pik erken diyastolik akım velositesinin (E) arttığı, pik geç (atriyal) diyastolik akım velositesinin (A) azaldığı, bu iki velosite oranının (E/A) yükseldiği saptanmıştır (p<0.05). Talasemi majörlü ve intermedialı hastaların sistolik ve diyastolik fonksiyonları ile ilgili ölçümler istatistiksel olarak belirgin bir farklılık göstermektedir. Ferritin düzeyleri 2000 ng/ml'nin altında ve üzerinde olan hastaların sol ventrikül diyastolik doluşu ile ilgili ölçümleri arasında anlamlı farklılık (p<0.05) saptanmış, ferritin düzeyi 200 ng/ml'nin üzerinde olanların restriktif bozukluğunun daha belirgin olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, çalışmamızda talasemi intermedialı 15 hastanın 6'sında (% 40), talasemi majörlü 50 hastanın 16'sında (% 32) sistolik disfonksiyon gelişmeden, diyastolik doluşun resriktif özellikte bozulduğu "pulsed Doppler" ekokardiyografik inceleme ile gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Talasemi, ekokardiyografi, diyastolik fonksiyon


Doppler Echocardiographic Assessment of Left Ventricular Diastolic Function in Patients with Thalassemia

Nazan ÖZBARLAS1, Arman BİLGİÇ1, Fatma GÜMRÜK1, Çiğdem ALTAY1

Our study aims to evaluate the cardiac status of patients with thalassemia major and intermedia to determine those with left ventricular diastolic dysfunction using pulsed Doppler echocardiography at an early stage of cardiac involvement, to investigate the effect of chelation therapy on cardiac involvement. We have studied 15 patients with thalassemia intermedia (5 to 23 years of age) and 50 patients with thalassemia major (1 to 21 years of age) on hypertransfusion program with a control group of 65 healthy children of the same age and sex. Hematologic findings (the initial age of transfusion therapy, total transfusion amount, serum ferritin level) were recorded. Cardiac evaluation of 36 of the 65 patients with thalassemia was made both 2 hours before and 4 hours after transfusion therapy. With M-mode echocardiography, left ventricular systolic function and with pulsed Doppler echocardiography left ventricular diastolic filling patterns were recorded. Measurements showed that in respect to the control group, patients with thalassemia major and intermedia had a restrictive pattern of left ventricular diastolic filling without evidence of systolic dysfunction (increased peak early diastolic flow velocity (E) and decreased peak late (atrial) diastolic flow velocity (A) and increased ratio of these two velocities (E/A) (p<0.05). Six (40 %) of 15 patients with thalassemia intermedia and 16 (32 %) of 50 patients with tahalassemia major had diastolic dysfunction. It was also shown that a significant difference existed in left ventricular diastolic filling measurements between patients having serum ferritin level below and above 2000 ng/ml. The patients who had serum ferritin level above 2000 ng/ml showed more significant diastolic dysfunction.

Keywords: Thalassemia, echocardiography, diastolic function


Nazan ÖZBARLAS, Arman BİLGİÇ, Fatma GÜMRÜK, Çiğdem ALTAY. Doppler Echocardiographic Assessment of Left Ventricular Diastolic Function in Patients with Thalassemia. . 1993; 21(2): 85-89


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar