. 2001; 29(4): 229-232

Akut Miyokard İnfarktüsünde Ortalama Trombosit Hacmi ile Erken Dönem Komplikasyonlar Arasındaki İlişki

Mahmut AÇIKEL1, M. Kemal EROL1, Engin BOZKURT1, Necip ALP1, H. ŞENOCAK1
1Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Erzurum
2Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Erzurum
3Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Erzurum
4Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Erzurum
5Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Erzurum

Trombositlerin akut miyokard infarktiisiiniin (AMİ)'niin patogenezi ve doğal seyrinde önemli bir rol oynadtğt bilinmektedir. Bu çalışmada, AMİ'de erken dönem komplikasyonlar ile ortalama trombositlıacmi (OTH) arastndaki ilişkiyi araştt rdık. Göğüs ağrısım n başlangıcmdan sonra 24 saat içinde başvuran AMİ'Ii 213 hastada (163 erkek, 50 kadm, ortalama yaş : 56.7±11.2 yıl) hastaneye kabulde, infarktiisiin 2. ve 5. giinlerinde OTJ-1 ölçüldü. Yaş ve cins olarak benzer 70 sağlıklı kişi kontrol grubu olarak almdt. Hastalar konıplikasyon gelişmeyen olgular (grup 1, n=131) ve konıplikasyon gelişen olgular (grup ll, n=82) olarak ikiye ayrıldı. Aynca, grup ll 4 alt gruba ayrıldı: grup Ila (tekrarlayan angina-reinfarktiis, n=24), grup llb (ciddi kalp yetmezliği- kardiyojen ik şok, n=41 ), grup Ilc (ciddi aritmi, n=34) ve grup /Id (ölüm, n=9). Grup I ve I/'nin her ikisinde de OTH kontrol grubımımkinden önemli olarak da/ıa yüksekti (p0.05 ). Alt grupların karşt laştmlmasmda, grup Ila ve Ilc'de kabuldeki OTJ-I'de önemli arttş bulu wnasuıa karşm (sırastyla, p<0.002, p<0.025 ), grup /Ib ve Ilc/'de önemli farklı/tk bulwımadı (p>0.05). Sonuç olarak, OTJ-1 AM/'nin erken döneminde artnıaktadtr. Kabulde ölçiilen yüksek OTH değeri artnuş tekrarlayan angina-reinfarktiis ve ciddi aritmi stk!ığt ile ilişkilidir. Biz, AMİ'de kabulde ölçiilen yüksek OTI-I'nin infarktiisün erken döneminde ge lişen iskemik kareliyak olaylar ve ciddi aritmiler için bir gösterge olabileceği sonucwıa vardık.

Anahtar Kelimeler: Akut miyokard infarktiisii, ortalama trombosit hacmi


Relationship Between Mean Platelet Volume and Early Phase Complications in Acute Myocardial Infarction

Mahmut AÇIKEL1, M. Kemal EROL1, Engin BOZKURT1, Necip ALP1, H. ŞENOCAK1
1
2
3
4
5

It is known that platelets play an important role in the patogenesis and natural history of acute myocardial infaretion (AMI). In this study, we investigated the relationship between mean platelet volume (MPV) and early phase complications in AMI. The MPV were measured in 213 patients with AMI (163 males, 50 females, mean age: 56.7±1 1.2 years) being admitted within 24 hours after onset of chest pain on admission, on the second and fifth days of infarction. Age- and sex-matched 70 healthy volunteers were taken as controls. The patients were divided into two groups as uncomplicated (group I, n= 131) and complicated ca ses (group II, n=82). Additionally, group II was subdivided into 4 subgroups: group Ila (recurrent angina-reinfarction, n=24) , group Ilb (severe heart fai lure-cardiogenic shock, n=41), group Ilc (severe arrhythmias, n=34) and group Ild (deceased, n=9). Both in group I and Il, the MPV was significantly higher than in the control group (p0.05). In conclusion, MPV increases in early phase of AMI. The high MPV measured on admission is related to increased frequency of recurrent angina-reinfarction and severe arrhythmia. We conclude that high MPV in AMI on admission may be a marker for recurrent ischaemic heart events and severe arrhythmia developing in the early phase of AMI.

Keywords: Acute myocardial infarction, nıean platelet volume


Mahmut AÇIKEL, M. Kemal EROL, Engin BOZKURT, Necip ALP, H. ŞENOCAK. Relationship Between Mean Platelet Volume and Early Phase Complications in Acute Myocardial Infarction. . 2001; 29(4): 229-232


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar