. 1994; 22(1): 12-15

Araştırmalar Akut Miyokard İnfarktüsü Tanısında Troponin T

Lale TOKGÖZOĞLU1, Erdem ORAM1, Kudret AYTEMİR1, Hakan ORAL1, Cumhur ÖZKUYUMCU1
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara

Kardiyak Tn-T zedelenmiş miyokarddan salınan kalbe özgün bir antijendir. Sağlıklı kişilerde serum düzeylerinin çok düşük olması, Tn-T'nin akut miyokard infarktüsü (AMI) tanısında faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Tn-T'nin salınma eğrisini belirlemek ve klasik olarak kullanılan CK-MB ile tanısal değerini karşılaştırmak amacıyla Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Koroner Bakım Üniversitesine AMI tanısı ile yatırılan 10 erkek, 5 kadın toplam 15 hasta incelendi. Hastaların yaşları 35-68 arası olup ortalama yaş 54'tü. Enzim düzeylerinin doğal seyrini araştırmak amacıyla sadece trombolitik tedavi almayan hastalar çalışmaya alındı. Hastaların 5'inde inferior, 6'sında anterior ve 4'ünde de anteroseptal miyokard infarktüsü mevcuttu. İlk gelişlerinde ve belirli zaman aralıklarında Tn-T ve CK-MB düzeyleri ölçüldü. Tn-T'nin AMI'den sonra ilk saatlerden itibaren yükselmeye başladığı, ilk tepe değerini 24'cü saate kadar yapıp, 36-72. saatler arası plato çizdiği, 4. günden sonra düzeylerinin inmeye başladığı görüldü. CK-MB'nin ise tepe değerini 12. saat civarında yaptığı görüldü. Tn-T için sensitivite 6 saatten önce % 54, 6. saatte % 73, 12. saatte % 100, 48. saatte % 100 ve 7. günde sensitivite % 86 bulundu. CK-MB'de ise 6 saatten önce % 54, 6. saatte % 86, 12. saatte % 100, 48. saatte % 60 ve 7. günde % 0 bulundu. AMI'nün erken tanısında Tn-T ve CK-MB arasında istatistiksel olarak önemli fark yoktu. 36. saatten sonra ise Tn-T'nin CPK-MB'den daha hassas olduğu saptandı (p<0.05). Sonuç olarak Tn-T'nin semptomların başlamasından itibaren CK-MB gibi ilk saatlerde yükselmeye başladığı ancak daha uzun süre yüksek kaldığı, 36-96. saatler arasında başvuran hastalarda CK-MB'den daha hassas bir yöntem olduğu gözlendi. Bu özellikleri nedeniyle erken tanıda CK-MB'nin yerini almasa da CK-MB düzeylerinin sınırda olduğu veya geç başvuran hastalarda tanıyı destekleyecek iyi bir alternatif yöntem olduğu saptandı.

Anahtar Kelimeler: Akut miyokard infarktüsü, kreatin kinaz, troponin T


Clinical Investigations Serum Troponin T in Acute Myocardial Infarction

Lale TOKGÖZOĞLU1, Erdem ORAM1, Kudret AYTEMİR1, Hakan ORAL1, Cumhur ÖZKUYUMCU1

Troponin T (Tn-T) is a cardiospecific antigen released from the damaged myocardium. The serum levels of Tn-T in healthy individuals are negligible. These properties suggested that Tn-T might be useful in the diagnosis of AMI. To evaluate the release profile of Tn-T and compare it with CK-MB levels, 15 patients who were hospitalized in the Coronary Care Unit of the Hacettepe University hospital with chest pain and typical ECG changes of AMI were studied (10 male, 5 female, age 35-68; mean age 54). Only patients who did not receive thrombolytic therapy were evaluated to study the natural release curve of Tn-T. Serum levels of Tn-T and CK-MB Tn-T and CK-MB levels increased within a few hours. Tn-T levels peaked at 24 hours, followed by a plateau and started to decrease on the 4th day. CK-MB levels peaked at 12 hours. The sensitivity of Tn-T at 6, 12, 48, hours and 7 days was 54, 73, 100, 86 %, respectively. The sensitivity of CK-MB at the same time intervals was 54, 86, 100, 60, 0 % respectively. Both medhods were useful for the early diagnosis of acute myocardial infarction (p>0.05). However, Tn-T was more sensitive after 36 hours (p<0.05). We concluded that Tn-T levels start to increase within a few hours similar to CK-MB but stay elevated for a longer period of time permitting a longer diagnostic window. Although Tn-T cannot replace CK-MB in the early diagnosis of AMI, it will be a helpful alternative in patients with borderline CK-MB levels or those who are first seen later in the course of myocardial infarction.



Lale TOKGÖZOĞLU, Erdem ORAM, Kudret AYTEMİR, Hakan ORAL, Cumhur ÖZKUYUMCU. Clinical Investigations Serum Troponin T in Acute Myocardial Infarction. . 1994; 22(1): 12-15


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar