. 2002; 30(8): 498-504

"Antitaşikardi Pacing" Mekanizmalar, Algoritmalar, Etkinlik ve Kullanım Özellikleri

Ertan ÖKMEN1, Utku ZOR1, Ayşegül KARAHAN ZOR1, İzzet ERDİNLER1
Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi, İstanbul

Ventriküler taşiaritmilerden kaynaklanan ani ölümün önlenmesinde etkinliği gösterilmiş olan inıplanre edilebilir kardiyoverrer defibrilatörlerin (İKD) endikasyon/arı özellikle son dekadda giderek arran şekilde genişlemişTir. MevcuT cilıazlarm çoğımda an ritaşikardi "pacing" (ATP) özelliğ i de bu/unmaktachr. ATP venrrikiiler raşika rdinin venrriküler fibrilasyo1ıa dejenere olmastili ve dolaytsı ile defibrilasyon ilıriyactnt önleyen bau algorirmalar içermekTedir. Sonuç olarak bir çok hasrada erkinfiği ve güvenilirliği kamflannuş bir redavi yöntemi olan ATP rerapisi, şok redavisine olan ilıriyacı azairarak dalıa iyi bir lıayar kalitesi sağlamost yanmda barm·ya enelyisini de korumaktadır. Bu makalede ATP'nin en dikasyonları ,farkli ATP algorirmalamlln erkinlik ve güvenilirlikleri gözden geçirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Ani ölüm, ventriküler aritmiler, implante edilebilir kardiyoverter defibrilatör, antitaşikardi "pacing"


Efficacy, Safety and Usage of "Antitachycardia Pacing" Algorithms

Ertan ÖKMEN1, Utku ZOR1, Ayşegül KARAHAN ZOR1, İzzet ERDİNLER1

Indications of implantable cardioverter defıbri llator (ICD) implantation, which have been shown to be effective in prevention of sudden death res ul ring form ve ntric ul ar tachyarrh ythmia, were progressively widened especially during the last decade. Most of the avail able ICDs possess "antitachycardia pacing" properties. ATP comprises some algorithms that prevent degeneration of ventricular tachycardia into ventricular fibrillation, and need to defibrillation. As a consequence, ATP therapy, which has been proved to be effective and safe in most patients, provides a better qual ity of life by decreasing the need for shock therapy aside that it sav es battery energy. In this article, usage of ATP, safety and efficacy of different ATP algorithms is reviewed.

Keywords: Sudden death, ventricular a rrhy thıni as, implantable cardi overter defibrill ato r, antitachycardia pacing.


Ertan ÖKMEN, Utku ZOR, Ayşegül KARAHAN ZOR, İzzet ERDİNLER. Efficacy, Safety and Usage of "Antitachycardia Pacing" Algorithms. . 2002; 30(8): 498-504


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar