. 2023; 51(5): 353-355 | DOI: 10.5543/tkda.2023.63458  

Psoas Absesine Bağlı Aort Rüptürü ve Endovasküler Tedavisi

Serkan Asil, Suat Görmel, Ozan Köksal, Selen Eşki, Barış Buğan, Uygar Çağdaş Yüksel
Kardiyoloji Bölümü, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara, Türkiye

Aortun sekonder enfeksiyonu sporadik ve hayatı tehdit eden nadir bir durumdur. Genellikle komşu yapılardaki enfeksiyon ve apse nedeniyle oluşur. Sekonder aort enfeksiyonu için en yaygın neden psoas absesidir ve bu durum nadiren anevrizmal olmayan aort rüptürü ile sonuçlanabilmektedir. Primer tedavi cerrahi olarak aort rekonstrüksiyonudur, ancak acil cerrahi tedavi riski yüksektir. Endovasküler aortik stent-greft implantasyonu bu ortamda kanamayı durdurarak hayat kurtarıcı olabilir. Bununla birlikte, uzun dönem sonuçlar ve geç enfeksiyonlar ile ilişkin sorular yanıtsız kalmaktadır. Endovasküler tedavi uzun süreli antibiyotik tedavisi ve takibini gerektirmek gibi kısıtlılıklar içermektedir. Bu olgu sunumunda anevrizmal olmayan aort rüptürü ile sonuçlanan bir primer psoas apsesi ve endovasküler tedavisi anlatılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Aort rüptürü, endovasküler tedavi, psoas apsesi


Endovascular Therapy of Aortic Rupture Secondary to a Psoas Abscess

Serkan Asil, Suat Görmel, Ozan Köksal, Selen Eşki, Barış Buğan, Uygar Çağdaş Yüksel
Department of Cardiology, Gülhane Training and Research Hospital, Ankara, Türkiye

Secondary infection of the aorta is a sporadic and life-threatening disease. It is usually caused by infection and abscess in an adjacent structure. The most common mechanism for secondary aortic infection is a psoas abscess eroding the aortic wall, which rarely results in non-aneurysmal aortic rupture. Primary treatment is surgical aortic reconstruction, but the risk of emergency surgical treatment is high. Endovascular aortic stent-graft implantation can be lifesaving in this setting by stopping the bleeding. However, the crucial question of durability and late infections remains unanswered and warrants long-term antibiotic treatment and follow-up. In this report, we present a case of primary psoas abscess, which resulted in non-aneurysmal aortic rupture and its endovascular treatment.

Keywords: Aortic rupture, endovascular therapy, psoas abscess


Serkan Asil, Suat Görmel, Ozan Köksal, Selen Eşki, Barış Buğan, Uygar Çağdaş Yüksel. Endovascular Therapy of Aortic Rupture Secondary to a Psoas Abscess. . 2023; 51(5): 353-355

Sorumlu Yazar: Serkan Asil, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar