. 2012; 40(1): 63-65 | DOI: 10.5543/tkda.2012.01724  

Geç stent trombozunda koroner optik koherens tomografi: Ülkemizdeki ilk uygulama

Ahmet Guler1, Can Yücel Karabay2, Arzu Kalaycı1, Cevat Kırma1
1Kosuyolu Kalp, Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, İstanbul- Türkiye
2Süreyyapaşa Gögüs Hastalıkları Hastanesi, Kardiyoloji Bölümü, İstanbul- Türkiye

Stent trombozu, koroner revaskülarizasyon alanındaki gelişmelere rağmen halen önemli bir sorun olmayı sürdürmektedir. Tam olmayan stent açılması (malapozisyon) ve özellikle ilaç kaplı stentlerde daha sık ve yaygın olarak meydana gelen tam olmayan stent strut endotelizasyonu, geç ya da çok geç stent trombozlarındaki temel nedenler arasındadır. Optik koherens tomografi (OKT), ölümcül sonuçlar doğurabilen bu patolojilerin saptanmasında kullanılan yeni bir yöntemdir. Üç yıl önce sol ön inen koroner artere sirolimus kaplı stent uygulanan 60 yaşında erkek hastada ST yükselmesiz miyokart enfarktüsü nedeniyle yapılan koroner anjiyografide stent bölgesinde yoğun trombüs görüldü. Düzenli olarak aspirin ve klopidogrel kullanan hastaya, bu ilaçlara ek olarak, heparin ve tirofiban infüzyonuna başlandı. Beş gün sonra tekrarlanan koroner anjiyografide trombüsün büyük oranda kaybolmuş olduğu izlendi. Stent malapozisyonu ve endotelizasyonunu değerlendirmek üzere yapılan OKT’de duvara tam olarak yapışmamış olan stent strutları görüldü ve balonla genişletme uygulandı. Bu işlem sonrası yapılan OKT’de stent strutlarının damar duvarına tam olarak yapışmış olduğu görüldü. Sunulan olgu, ülkemizde geç stent trombozunda OKT’nin uygulandığı ilk olgudur.

Anahtar Kelimeler: Anjiyoplasti, balon, koroner, ilaç salınımlı stent; stent/yan etki; tomografi, optik kohorens


Coronary optical coherence tomography in late stent thrombosis: the first application in Turkey

Ahmet Guler1, Can Yücel Karabay2, Arzu Kalaycı1, Cevat Kırma1
1Kosuyolu Heart, Education And Research Hospital, Cardiology Clinic, Istanbul- Turkey
2Sureyyapasa Chest Diseases And Chest Surgery Training And Research Hospital, Istanbul- Turkey

Stent thrombosis remains an unresolved problem despite advances in coronary revascularization. Incomplete stent apposition (malapposition) and incomplete endothelialization of stent struts, which is more commonly seen with drug-eluting stents, are the primary causes of late or very late stent thrombosis. Optical coherence tomography (OCT) is a novel modality for imaging of these potentially fatal conditions. Coronary angiography performed for non-ST elevation myocardial infarction in a 60-year-old male patient with a three-year history of sirolimus-eluting stent implantation to the left anterior descending coronary artery showed stent thrombosis. In addition to his regular aspirin and clopidogrel therapy, heparin and tirofiban infusions were started. Repeat coronary angiography five days later showed nearly complete disappearance of the thrombus. Further examination with OCT to evaluate stent malapposition and endothelialization revealed separation of stent struts from the vessel wall. Balloon dilatation was performed and complete apposition of the stent struts against the vessel wall was achieved, which was further confirmed by OCT. This represents the first OCT application in our country in a case of very late stent thrombosis.

Keywords: Angioplasty, balloon, coronary, drug-eluting stents; stents/adverse effects; tomography, optical coherence


Ahmet Guler, Can Yücel Karabay, Arzu Kalaycı, Cevat Kırma. Coronary optical coherence tomography in late stent thrombosis: the first application in Turkey. . 2012; 40(1): 63-65

Sorumlu Yazar: Ahmet Guler, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar