. 2023; 51(4): 241-249 | DOI: 10.5543/tkda.2023.62296  

Libya’da Kardiyovasküler Hastalığı Olanlarda Depresyon Yaygınlığı ve İlişkili Olduğu Durumlar: INSPECT Çalışması

Abdalraouf Omar1, Elham Omran Elgdhafi1, Omnia Dalli2, Aisha Baraka Mawan3, Maha Houman3, Hanine Elfelah3, Laila T. Sabei4

Amaç: Bu çalışma, kardiyovasküler hastalığı olan ve bir devlet eğitim hastanesinde izlenen hastalarda depresyonun yaygınlığını değerlendirmeyi ve depresyonla ilişkili faktörleri belirlemeyi amaçlamıştır.

Yöntemler: Kardiyovasküler hastalığı olan ve Tripoli Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Polikliniği’nde takip edilen 302 hastayı içeren, sistematik rastgele örnekleme ile bir kesitsel çalışma yürütüldü. Stabil durumda olan yetişkinler (>18 yaş) bu çalışmaya dahil edilmeye uygun bulunmuştur. Hasta sağlığı anketi-9 [Patient health questionnaire-9 (PHQ-9)] aracının yanı sıra demografik, tıbbi ve yaşam tarzı konularını içeren bir anketi doldurmak üzere yüz yüze görüşmeler yapıldı. Verilerin analizinde SPSS, Version 22 (IBM Corp., Armonk, NY, ABD) kullanıldı.

Bulgular: Hastaların yaşları 29 ile 84 arasında değişmekte olup, yaş ortalaması 60,6±10,4 idi; hastaların %60,6'sı kadın ve %75,8'i evliydi. En sık görülen morbidite hipertansiyondu (%76,2); bunu diyabet (DM) (%48), iskemik kalp hastalığı (İKH) (%39) ve %22,8 ile farklı aritmi tipleri izlemekteydi. Taranan hastaların %59,3'ünde hafif ila şiddetli arasında farklı derecelerde depresyon mevcuttu. Pozitif psikolojik problem öyküsü olan katılımcılar, kardiyomiyopati ile komplike olanlar, kadın olanlar, serebrovasküler hastalık öyküsü olan hastalar ve yalnız yaşayan hastaların depresyona girme olasılıkları daha yüksekti.

Sonuç: Kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda depresyon prevalansı daha yüksek bulunmuştur. Ailede psikolojik hastalık öyküsü ve kardiyomiyopati, depresyon için bağımsız belirleyiciler olarak en yüksek katkıyı yapan faktörlerdi. Kardiyovasküler hastalığı olan tüm hastaların taranması, depresyon riski daha yüksek olan hastaları belirlemek ve tedavi etmek için esastır.

Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler hastalıklar, depresyon risk faktörleri, Libya, PHQ-9, depresyon yaygınlığı


DepressIon AmoNg CardiovaScular Disease Patients in Libya—PrEvalenCe and AssociaTions: INSPECT Study

Abdalraouf Omar1, Elham Omran Elgdhafi1, Omnia Dalli2, Aisha Baraka Mawan3, Maha Houman3, Hanine Elfelah3, Laila T. Sabei4
1Cardiology Department, Tripoli University Hospital, Tripoli, Libya; Albadri Polyclinic, Tripoli, Libya.
2Department Of Internal Medicine, Faculty Of Medicine, University Of Tripoli, Tripoli, Libya
3Cardiology Department, Tripoli University Hospital, Tripoli, Libya.
4Community and family medicine department, Faculty of Medicine, University of Tripoli. Tripoli, Libya.

Objective: This study sought to assess the prevalence and identify factors associated with depression among patients with cardiovascular diseases and followed-up in a public teaching hospital.

Methods: A cross-sectional study was conducted with a systematic random sample of 302 out-patients with cardiovascular diseases and followed-up in the cardiology outpatient department at Tripoli University Hospital. Stable adults (>18 years of age) were eligible to be included in this study. Face-to-face interviews were conducted to complete a questionnaire comprising questions on demographic, medical, and lifestyle issues besides the Patient Health Questionnaire-9 tool. Statistical Package for the Social Sciences, Version 22, was used to analyze the data.

Results: Age ranged between 29 and 84 years with a mean age of 60.6 ± 10.4 years; 60.6% were females and 75.8% were married. The highest prevalent morbidity was hypertension (76.2%) followed by diabetes mellitus (48%), ischemic heart disease (39%), and different types of arrhythmias (22.8%). About 59.3% of screened patients had different degrees of depression from mild to severe. The participants with a positive history of psychological problems, those complicated with cardiomyopathy, those who were females, patients with a history of cerebrovascular accident, and patients who were living alone were more likely to be depressed.

Conclusion: Prevalence of depression is found to be higher among patients with cardiovascular diseases and a family history of psychological illnesses, and cardiomyopathy had the highest contribution as independent predictor for depression. Screening of all patients with cardiovas-cular diseases is essential to identify and treat the patients at greater risk of depression.

Keywords: Cardiovascular diseases, depression risk factors, Libya, PHQ-9, prevalence of depression


Abdalraouf Omar, Elham Omran Elgdhafi, Omnia Dalli, Aisha Baraka Mawan, Maha Houman, Hanine Elfelah, Laila T. Sabei. DepressIon AmoNg CardiovaScular Disease Patients in Libya—PrEvalenCe and AssociaTions: INSPECT Study. . 2023; 51(4): 241-249

Sorumlu Yazar: Abdalraouf Omar


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar