. 2002; 30(1): 54-56

Spontan Koroner Arter Diseksiyonu: Olgu Sunumu ile Birlikte Tıp Literatürünün Gözden Geçirilmesi

İ. Arif TARHAN1, Fikri YAPICI1, Yücesin ARSLAN1, Azmi ÖZLER1
Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi, İstanbul

Primer veya spontan koroner arter diseksiyonu iskemik kalp hastalıkları içinde ender rastlanan bir durumdur. Olguların koroner arter hastalığı için anlamlı bir risk faktörü taşımaması en önemli özelliktir. Otuzsekiz yaşındaki kadın hasta angina pektoris yakınması ile başvurdu. Kalp enzim tetkikleri normal saptandı. EKG'de anlamlı bir değişiklik yoktu. Poliklinik takibine alındı. Birgün sonra tekrar tipik angina pektoris ve yeni gelişen T dalgası negatiflikleri oldu. Hasta karasız angina pektoris tanısıyla yatırıldı ve hastaya düşük molekül ağırlıklı heparin başlandı. Hikayesinde sigara kullanımı dışında bir risk faktörü yoktu. Anjiyografide sol ön inen koroner arter orta bölümünde spontan diseksiyon tespit edildi ve internal torasik arter ile bypass yapıldı. Bu olgu eşliğinde literatür ve diğer tedavi seçenekleri sunulmaktadır.



Spontaneous Coronary Artery Dissection: Case Report and Review of the Literature

İ. Arif TARHAN1, Fikri YAPICI1, Yücesin ARSLAN1, Azmi ÖZLER1

Primary or spontaneous coronary artery dissection is a very rare condition. These cases have no significant risk factors for coronary artery disease. A 38- year-old female patient applied to hospital with angina pectoris. Cardiac enzyme studies were normal. There was no substantial change in the ECG. Next day typical angina pectoris vesumed and newly onset T wave negativity was noted in the ECG. She had no risk factors except for smoking. In the coronary angiograms dissection in the midportion of left anterior descending coronary artery was recognised teshich was bypassed with left internal thoracic artery in situ graft. Therapeutical options were reviewed.



İ. Arif TARHAN, Fikri YAPICI, Yücesin ARSLAN, Azmi ÖZLER. Spontaneous Coronary Artery Dissection: Case Report and Review of the Literature. . 2002; 30(1): 54-56


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar