. 2000; 28(4): 254-261

Pulmoner Tromboembolizm Tanısında Ekokardiyografi

Y.Bülent GÖRENEK1, Y.Yüksel ÇAVUŞOĞLU1, Necmi ATA1
Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi (eski Anadolu Üniversitesi) Kardiyoloji Anabilim Dalı, Eskişehir

Pulmoner tromboembolizm (PT) sık karşılaşılan ancak sık olarak gözden kaçabilen önemli bir hastalıktır. Eğer zamanında tanı konulmaz ve uygun tedavi başlanmaz ise mortalitesi oldukça yüksek olmaktadır. PT'in tanısında pulmoner anjiyografi ve ventilasyon perfüzyon sintigrafisinin değeri büyüktür. Bununla birlikte bu yöntemlerin kendine özgü sınırlıkları vardır. Ekokardiyografi (eko) tek başına PT tanısında kullanılmayan ancak diğer yöntemlere yardımcı bazen de tamamlayıcı alternatif bir yöntemdir. İnvazif bir metod olmaması, kolay uygulanabilirliği, sık tekrarlanabilirliği ve ucuz oluşu sebebi ile PT'den şüphelenilen hastalarda tanıyı destekleyebilecek bir yaklaşımdır. Biz yazımızda PT'Ii olgularda eko'nin kullanım alanları ve sınırlıkları konusundaki bilgilerimizi özetlemeye çalıştık.

Anahtar Kelimeler: Pulmoner tromboembolizm, ekokardiyografi


Echocardiography in Evaluation of Pulmonary Thromboembolism

Y.Bülent GÖRENEK1, Y.Yüksel ÇAVUŞOĞLU1, Necmi ATA1

Pulmonary thromboembolism (PT) is a comman disease that is frequently missed in elinical diagnosis. In patients who fail to have the right diagnosis and treatment on time, the mortality of this illness is high. Ventilation-perfusion sean and pulmonary angiography are the definitive diagnostic tests for PT. Unfortunately, these methods have some limitations. Due to its being a safe, noninvasive and easily applicable technique, echocardiography is an altemative method in the evaluation of patients with PT. This review, is a summary on the use of echocardiography in PT and its limitations.

Keywords: Pulmonary thromboembolism, echocardiography


Y.Bülent GÖRENEK, Y.Yüksel ÇAVUŞOĞLU, Necmi ATA. Echocardiography in Evaluation of Pulmonary Thromboembolism. . 2000; 28(4): 254-261


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar