. 2017; 45(6): 538-540 | DOI: 10.5543/tkda.2016.57262  

Çocukluk çağında siyanozun nadir bir sebebi: Pulmoner arteriyovenöz malformasyon

Osman Güvenç1, Murat Saygı2, İbrahim Halil Demir3, Ender Ödemiş3
1Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Çocuk Kardiyoloji Kliniği, Batman
2Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Kardiyoloji Kliniği, İstanbul
3Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı, İstanbul

Pulmoner arter ve pulmoner ven arasında anormal bağlantı olması olarak tanımlanan pulmoner arteriyovenöz malformasyon nadir görülen bir durumdur. Genellikle doğumsal olarak ortaya çıkmasına rağmen herediter hemorajik telenjiektazi ile birlikte de olabilir. Klinik bulgular, fistülün sayısı ve boyutu ile orantılı olarak şant miktarıyla değişmekte olup hastalarda siyanoz ve solunum sıkıntısı görülebilir. Hastalık tedavi edilmediği takdirde kalp yetersizliğine ve enfektif endokardite yol açabilir; anevrizmal fistül yırtılabilir. Anormal vasküler bağlantının transkateter embolizasyonu bu hastalığın yönetimindeki güncel tedavi yöntemidir. Bu makalede 8.5 yaşında bir çocuk hasta sunuldu. Hastada çabuk yorulma belirtisi kendini gösteriyordu. Transkutanöz oksijen satürasyonu %75 idi, incelemelerinde pulmoner arteriyovenöz malformasyon tespit edildi. Başarılı transkateter fistül embolizasyonu uygulandı.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, fistül embolizasyonu, pulmoner arteriyovenöz malformasyon, siyanoz.


A rare cause of cyanosis in childhood: Pulmonary arteriovenous malformation

Osman Güvenç1, Murat Saygı2, İbrahim Halil Demir3, Ender Ödemiş3
1Department of Pediatric Cardiology, Gynecologic and Pediatric Hospital, Batman, Turkey
2Department of Pediatric Cardiology, Gaziosmanpaşa Taksim Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey
3Department of Pediatric Cardiology, Acıbadem University Faculty of Medicine, Istanbul, Turkey

Pulmonary arteriovenous malformation, which is defined as the presence of an ab-normal connection between the pulmonary artery and pulmonary vein, is rarely seen. Although it generally presents as a congenital condition, it may be accompanied by hereditary hemorrhagic telangiectasia. Clinical signs vary according to the amount of shunt in proportion to the number and size of the fistulae. Patients may present with cyanosis and respiratory trouble. If the disease remains untreated, it may result in cardiac failure and ineffective endocarditis, thereby leading to the rupture of the an-eurysmal fistula. Transcatheter embolization of abnormal vascular connection is the current treatment method in this disease. This article describes the case of an 8½-year-old child. He was presented with the symptom of getting tired quickly. Transcutaneous oxygen saturation of 75%, and pulmonary arteriovenous malfor-mation was detected in his examination. Successful transcatheter fistula embolization was performed.

Keywords: Child, fistula embolization, pulmonary arteriovenous malformation, cyanosis.


Osman Güvenç, Murat Saygı, İbrahim Halil Demir, Ender Ödemiş. A rare cause of cyanosis in childhood: Pulmonary arteriovenous malformation. . 2017; 45(6): 538-540

Sorumlu Yazar: Osman Güvenç, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar