. 2001; 29(6): 360-363

DİABETES MELLİTÜS'ÜN KORONER KOLLETERAL DAMARLAR ÜZERİNE ETKİSİ

Yılmaz NİŞANCI1, Murat SEZER1, Berrin UMMAN1, Ercüment YILMAZ1, Sabahattin UMMAN1, Önal ÖZSARUHAN1
Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine, Department ofCardio/ogy, Istanbul

Normal ile stenotik vasküler bölgeler arası basmç gradienti kollateral gelişiminde en önemli faktördür. İskemik kalp hastalarmdaki bireysel farklılıklardan sorımı/u olan faktörler net olarak bilinmemektedir. Aym şekilde diabetes mellitusım (DM) kollateral gelişimi üzerine olan erkiside net değildir. Koroner anjiyografi kollateral sirkii/asyonu değerlendirmede en sı k kullanılan metod olmakla birlikte kollateral/erin çoğu nluğunun intranıural olmas ı ve anjiyografik olarak görülemeyecek derecede olabilmeleri sebebiyle yetersiz kalabilir. İntrakoroner basmç ölçümleri kollateral sirkulasyonwı kantitatif ve kesin tayi·ninde kullanılan bir tetkik yöntemidir. Biz bu çalışmada iskemik kalp hastalarında DM'ım koroner kollateral gelişimi üzerine olan etkisini intrakoroner basmç ölçümleri yoluyla araştırdık. Çalışmaya iskemik kalp hastalığı olan ve iskemik semptomları enaz bir noninvazif te tki k ile ispat edilerek kateter la boratuarına refere edilen, anjiyografisinde tek damar hastalığı olan ve bu damarına PTCA ve/veya stent implantasyonu yapılan 40 hasta dahil edildi (20 diabetik). Koroner anjiyografiyi takiben fiberoptik basmç ölçer tel dilale edilecek olan darfığlll distaline yerleştirildi. Aynı tel anjiyoplasti kateteri için de kı./avuz olarak kullanıldı. Balon ile tam oklüzyon sağ landığı anda distalden alman basınç koroner tıkalı basmcı (KTB) olarak kaydedildi. Daha değerli bir parametre olarak kollateral akım indeksi (KA/) simu/tane olarak kaydedilen KTB'nin ortalama aortik basınca (AB) oranlanması ile belirlendi (KAl= KTBIAB). Basınç ölçünı/eri 20 diabetik ve 20 nondiabetik hastada yap ıldı. Ortalama KTB diabetik grupta 18.1 ± 8.6 mmHg ve nondiyabetik grupta 26.8 ± 9.6 mmHg olarak tespit edildi ve bu farklılık istatistiki olarak anlamlıydı (p<0.05 ). Ay m şekilde ortalama KA/ değeri diyabet ik grupta anlamlı ölçüde düşük bulundu (diyabetik grupta KA!: 0.17 ± 0.08, nondiyabetik grupta KA/ : 0.25 ± 0.09, P<0.05) Bu çalışma diyabetik hastalarda koroner kollateral gelişimin nondiyabetik/ere göre anlamlı derecede az olduğ unu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitiis, koroner kolieteral dolaşım, koroner kalp hastalığı


Effect of Diabetes Mellitus on Coronary Collateral Vessels

Yılmaz NİŞANCI1, Murat SEZER1, Berrin UMMAN1, Ercüment YILMAZ1, Sabahattin UMMAN1, Önal ÖZSARUHAN1

Although the pressure gradient between the normal and stenotic vascular regions is known to be most important factor for collateral vessel development, factors which are responsible for vari ations among patients with ischemic heart disease are not well known. Likewise, it is stili not clear whether diabetes mellitus (DM) has any effect on coronary collateral development. Coronary angiography, the most commonly used technique for studying collateral ci rculation, may not be accu rate in assessing col lateral c irculation because most collaterals are situated intramurally or too smail to visualize angiographically. Intracoronary pressuı·e ınea sureınent is a new technique to provide accurate and quantitative in formation about the collateral circulation. We therefore sought the effects of DM on coronary collateral vessels in patients with CAD by using intracoronary pressure ıneasureınent technique. Methods: Study population consisted of 40 patients (20 diabetic) with chronic ischeıni c heart disease referred to angiography laboratory due to their ischemic syınptoıns verifed prev iously with at least one non- invasive test. All of the patients had singlevessel disease with more than 70% narrowing and underwent PTCA and/or s tent iınplantation procedure for this vesseİ. After angiography, fibereptic pressure ınonitoring guide-wire (Pressure wireRadi) was advanced to the stenosis to be dilated. The same wire was used as guide wire for angioplasty catheter. During coınplete occlusion with balloon inflation, distal pressure was recorded as coronary wedge pressure (CWP). As a more va luable p ara ın ete r , collateral flow index (CFI) was determined by the ratio of siınultaneously ıneasured CWP (mmHg) to aortic pressure (Pa, mmHg, obtained from the guiding catheter) (CFI: CWP/Pa). Results: Pressure measurements were performed on 20 diabetic and 20 non-diabctic patients. The mean value of CWP was I 8. 1 ± 8.6 mmHg in the diabetic group and 26.8 ± 9.6 mmHg in the non-diabctic group (p<0.05). The ınean value of CFI was also significantly higher in the non-diabctic group (0.1 7 ± 0.08 in diabetic group and 0.25 + 0.09 in nondiabctic group, p<0.05) In conclusion, it was deınons trated that coronary collateral vessel development is impaired in diabetic patients compared with nondiabetic patients.

Keywords: Diabetes Mellitus, coronary heart disease, coronary arteries, coronary collateral circulation


Yılmaz NİŞANCI, Murat SEZER, Berrin UMMAN, Ercüment YILMAZ, Sabahattin UMMAN, Önal ÖZSARUHAN. Effect of Diabetes Mellitus on Coronary Collateral Vessels. . 2001; 29(6): 360-363


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar