. 2024; 52(4): 269-273 | DOI: 10.5543/tkda.2024.55484  

Sağlık Çalışanlarında Gece Vardiyasının Kan Basıncına Etkisi

Akın Torun1, Almina Erdem1, Şahhan Kılıç1, Feyza Betül Çetinkaya1, Volkan Çamkıran2, Ahmet Lütfüllah Orhan1
1Kardiyoloji Anabilim Dalı, Sultan II. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul, Türkiye
2Bahcesehir Üniversitesi Goztepe Medical Park Hastanesi, Istanbul, Türkiye

Amaç: Tüm yaş gruplarındaki bireyler hem internal hem de çevresel faktörlerin birleşiminin bir sonucu olarak yüksek kan basıncına maruz kalabilirler. Arteriyel basınç diyet, stres, uyku düzeni ve yaşam tarzı gibi çeşitli faktörlerden etkilenir. Bu çalışmada gece çalışan meslek gruplarında yüksek tansiyona yatkınlığın gözlemlenmesini amaçladık.

Yöntem: Çalışmamızı ayda en az 6 gece nöbeti olan sağlık çalışanı katılımcıları ile tasarladık. Gündüz saatlerinde aynı işi yapan katılımcılar kontrol grubuna dahil edildi. Herhangi bir kronik hastalık veya tansiyonu etkileyen ilaç kullanımı katılımcıları çalışma dışı bıraktı. Holter kayıtları 48 saat yapıldı ve bu süre katılımcıların hem boş gününü hem de çalışma gününü kapsıyordu.

Bulgular: Bu çalışmada, 55’i çalışma grubunda, 59’u kontrol grubu olmak üzere toplam 114 katılımcı takip edildi. Katılımcıların sistolik ve diyastolik basınçlarının gündüz-gece oranlamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlendi (sırasıyla P değerleri, 0,006 ve 0,005). Sistolik gündüz-sistolik gece değişimi çalışma grubunda %-5,7 ± 5,5, kontrol grubunda ise %-9,0 ± 7,0 idi. Diyastolik gündüz- diastolik gece değişimi çalışma grubunda -%7,9 ± 9,6, kontrol grubunda ise %-12,7 ± 8,2 idi.

Sonuç: Gece vardiyası içeren meslekler, uyku bozukluklarının bir sonucu olarak sıklıkla non dipper olarak tanımlanan kan basıncı modelleri sergileyebilir. Gece vardiyasında çalışmanın neden olduğu körelmiş dipping kan basıncının dikkate alınması, uzun dönemde hipertansiyonun ve ilişkili tıbbi durumların değerlendirilmesi ve izlenmesinde önem arz eden bir unsur olarak göze çarpmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Kan basıncı, gece vardiyası, kardiyovasküler risk, sağlık çalışanları, hipertansiyon


The Effect of Night Shift on Blood Pressure in Healthcare Workers

Akın Torun1, Almina Erdem1, Şahhan Kılıç1, Feyza Betül Çetinkaya1, Volkan Çamkıran2, Ahmet Lütfüllah Orhan1
1Department of Cardiology, Sultan II. Abdulhamid Han Training and Research Hospital, Istanbul, Türkiye
2Bahcesehir University Goztepe Medical Park Hospital, İstanbul, Türkiye

Objective: Individuals across all age groups may experience elevated blood pressure due to a combination of internal and environmental factors. Factors influencing arterial pressure include diet, stress, sleep patterns, and lifestyle. This study aims to investigate the susceptibility to high blood pressure among occupational groups working night shifts.

Method: The study included healthcare worker participants who had at least six night shifts per month. A control group consisted of participants performing the same roles during daytime. Participants with chronic diseases or those taking blood pressure-affecting medication were excluded. Holter recordings were made over a minimum of 48 hours, including both a free day and a work day.

Results: The study involved 114 participants—55 in the study group and 59 in the control group. Statistically significant differences were noted between the groups in the daylight-night ratios of systolic and diastolic pressures, with P values of 0.006 and 0.005, respectively. The systolic daylight-night difference was -5.7 ± 5.5% in the study group and -9.0 ± 7.0% in the control group. The diastolic daylight-night difference was -7.9 ± 9.6% in the study group and -12.7 ± 8.2% in the control group.

Conclusion: Occupations with nighttime work schedules are often associated with non-dipping blood pressure patterns due to sleep disturbances. It is crucial to consider the blunted dipping of blood pressure induced by night shift work when assessing and monitoring hypertension and related medical conditions.

Keywords: Blood pressure, night shift, cardiovascular risk, healthcare workers, hypertension


Akın Torun, Almina Erdem, Şahhan Kılıç, Feyza Betül Çetinkaya, Volkan Çamkıran, Ahmet Lütfüllah Orhan. The Effect of Night Shift on Blood Pressure in Healthcare Workers. . 2024; 52(4): 269-273

Sorumlu Yazar: Akın Torun


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar