. 2024; 52(2): 116-124 | DOI: 10.5543/tkda.2023.54778  

Türkiye’deki Bir Grup Kardiyoloji Uzmanının Koroner Arter Hastalığında Anti-Platelet Tedavi Tercihleri: Anket Çalışması

Özge Çetinarslan1, Mustafa Yenerçağ2, Mehdi Zoghi3, Asım Oktay Ergene4
1Department of Cardiology, Liv Hospital, Vadi Istanbul, Istanbul, Türkiye
2Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türkiye
3Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türkiye
4Kardiyoloji Anabilim Dalı, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türkiye

Amaç: İkili antiplatelet tedavinin süresine karar vermek kompleks bir karar olmaya devam etmektedir. Bu araştırma, Türkiye’den bir grup kardiyoloji uzmanının günlük pratiklerindeki koroner arter hastalarında antiplatelet tedavi tercihlerini ve tedavi sürelerini araştırmayı amaçlamaktadır.

Yöntem: Çevrimiçi 38 soruluk bir anket yoluyla, 314 kardiyoloğun antiplatelet tedavi tercihleri toplandı. Katılımcıdan alınan cevapların nitel tanımlayıcı özellikleri incelendi.

Bulgular: Çalışmaya katılan kardiyologlar, en çok eğitim ve araştırma hastanelerinde (%51,59) ve üniversite hastanelerinde (%21,66) çalışmaktaydı. Katılımcılar STEMI ve NSTE-AKS tanısı ile PKG uygulanan hastalarda en çok tikagrelor tercih etmekteydi (sırasıyla %69.75 ve %55.73). Kronik koroner sendrom (KKS) tanısı ile PKG uygulanan hastalarda en çok klopidogrel (%94,90) tercih edilmekteydi. Katılımcıların %57,01’i, NSTE-AKS’li hastalarında planlanan tedavi stratejisinden bağımsız olarak P2Y12 reseptör inhibitörü yükleme dozu ile ön tedavi uygulamaktaydı. Kanama riski düşük olup PKG ile tedavi edilen NSTE-AKS hastalarında, katılımcıların %83,12’si 12 ay ve %14,65’i > 12 ay süreyle DAPT tercih etmekteydi. PKG ile tedavi edilen yüksek kanama riskli NSTE-AKS hastalarında altı aylık (%74,52), üç aylık (%19,75) ve bir aylık (%5,73) DAPT süreleri seçilmekteydi. Kanama riski yüksek olmayan ve PKG ile tedavi edilen KKS hastalarında katılımcıların %68,15’i 12 aylık DAPT’ı tercih etti. Çoğu katılımcı (%70,70), akut koroner sendrom nedeniyle acil serviste klopidogrel yüklenmiş hastalara daha güçlü bir P2Y12 reseptör inhibitörü tedavisine geçmekteydi.

Sonuç: Türkiye’deki kardiyologların DAPT tedavisi ve süresi ile ilgili tercihlerini fotoğraflamak istediğimiz bu ankette, mevcut kılavuzlarla tutarlı ve çelişkili sonuçlar bulduk.
Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendromlar, antiagregan tedavi, kronik koroner sendromlar

Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendromlar, antiagregan tedavi, kronik koroner sendromlar


Antiplatelet Treatment Preferences of a Group of Cardiologists from Türkiye: A Survey Research Study

Özge Çetinarslan1, Mustafa Yenerçağ2, Mehdi Zoghi3, Asım Oktay Ergene4
1Department of Cardiology, Liv Hospital, Vadi İstanbul, İstanbul, Türkiye
2Department of Cardiology, Ordu University Faculty of Medicine, Türkiye
3Department of Cardiology, Ege University, Faculty of Medicine, Türkiye
4Department of Cardiology, Dokuz Eylül University, Faculty of Medicine, Türkiye

Objective: Deciding on the optimal duration of dual antiplatelet treatment (DAPT) remains a complex decision. This survey aims to explore the preferences for antiplatelet therapy and the daily routine regarding DAPT duration in coronary artery disease among a group of cardiologists in Türkiye.

Method: Using an online questionnaire with 38 questions, the preferences of 314 cardiologists were collected. Qualitative descriptive characteristics of the answers received from the participants were examined.

Results: Participating cardiologists mostly worked in training and research hospitals (51.59%) and university hospitals (21.66%). Participants primarily favored ticagrelor in patients undergoing PCI with a diagnosis of STEMI and NSTE-ACS (69.75% and 55.73% respectively). Clopidogrel was the most preferred P2Y12 treatment in patients with chronic coronary syndrome (CCS) after PCI (94.90%). Pre-treatment with a loading dose of a P2Y12 receptor inhibitor was administered to 57.01% of patients with NSTE-ACS, irrespective of the planned treatment strategy. In NSTE-ACS patients with low bleeding risk treated with PCI, 83.12% of participants recommended DAPT for 12 months and 14.65% for >12 months. In high-bleeding-risk NSTE-ACS patients treated with PCI, DAPT durations of six months (74.52%), three months (19.75%), and one month (5.73%) were chosen. Among CCS patients treated with PCI without an increased risk of bleeding, 12 months of DAPT was preferred by 68.15% of participants. Most participants (70.70%) were switching to a more potent P2Y12 receptor inhibitor therapy in emergency department clopidogrel-loaded patients with ACS.

Conclusion: The aim of this survey to capture a snapshot of the preferences of a group of cardiologists in Türkiye regarding DAPT treatment and duration. The responses were both in accordance and in conflict with the current guidelines.

Keywords: Acute coronary syndromes, antiplatelet agents, chronic coronary syndromes


Özge Çetinarslan, Mustafa Yenerçağ, Mehdi Zoghi, Asım Oktay Ergene. Antiplatelet Treatment Preferences of a Group of Cardiologists from Türkiye: A Survey Research Study. . 2024; 52(2): 116-124

Sorumlu Yazar: Özge Çetinarslan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar