. 2020; 48(8): 739-745 | DOI: 10.5543/tkda.2020.52988  

Mitral kapak prolapsusunda aortik distensibilitenin ekokardiyografi ve aplanasyon tonometrisi ile değerlendirilmesi

Sedat Kalkan1, suleyman Efe2, Onur Tasar3, Can Yucel Karabay4, Cevat Kirma5
1Pendik Devlet Hastanesi
2İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
3Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi
4Siyami Ersek Eğitim veAraştırma Hastanesi
5Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Amaç: Mitral kapak prolapsusu (MVP) popülasyonun büyük bir bölümünü etkileyen kalp kapak anomalisidir. Önceki çalışmalar, izole MVP hastalarında aort çapı arttıkça aort distensibilitesinin azaldığını göstermiştir. Bu çalışmanın amacı, konvansiyonel ekokardiyografik incelemeye ek olarak aort distensibilitesinin aplanasyon tonometrisi ile değerlendirilmesi ve MVP hastalarında her iki yöntemin karşılaştırılmasıdır.

Yöntemler: Bu çalışmaya 36 mitral kapak prolapsusu (16 erkek ve 20 kadın) ve 23 sağlıklı kontrol gruubu (11 erkek ve 12 kadın) dahil edildi. Tüm hastalarda ve kontrol grubunda; ekokardiyografi ile aort çapındaki değişiklik ve distensibilite incelendi ve aplanasyon tonometrisi ile nabız dalga hızı (NDH) ölçüldü.

Bulgular: Ekokardiyografik ölçümlere göre; aort distensibilitesi MVP hasta grubunda kontrol grubuna göre daha düşüktü (6.2±4.0 ve 10.0±5.2 cm².dyn⁻¹.10⁻⁶, p=0.02). Aplanasyon tonometrisi ile ölçülen NDH, MVP hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (9.0±2.4 ve 7.2±1.4 m/s p=0.006).

Sonuç: Bu çalışma, izole MVP’li hastalarda aort distensibilitesinin sağlıklı kontrol grubuna göre azaldığını göstermiştir. Her iki yöntemin sonuçları arasında orta derecede negatif korelasyon vardı.

Anahtar Kelimeler: Aortik distensibilite, mitral kapak prolapsusu; nabız dalga hızı.


Evaluation of aortic distensibility in patients with mitral valve prolapse using echocardiography and applanation tonometry

Sedat Kalkan1, suleyman Efe2, Onur Tasar3, Can Yucel Karabay4, Cevat Kirma5
1Department of Cardiology, Pendik State Hospital, İstanbul, Turkey
2Department of Cardiology, İstanbul Training and Research Hospital, İstanbul
3Department of Cardiology, Elazığ Training and Research Hospital, Elazığ
4Department of Cardiology, Siyami Ersek Training and Research Hospital, İstanbul
5Department of Cardiology, Koşuyolu Heart Training and Research Hospital, İstanbul

Objective: Mitral valve prolapse (MVP) is a heart valve anomaly that affects a considerable segment of the population. Studies of patients with isolated MVP have shown that aortic distensibility decreased as the aortic diameter increased. The aim of this study was to compare evaluations of aortic distensibility in MVP patients using both applanation tonometry and the conventional echocardiographic examination.

Methods: A total of 36 consecutive patients with MVP (16 male and 20 female) and 23 healthy controls (11 male and 12 female) were included in this study. The difference in aortic diameter and distensibility was examined using echocardiography and pulse wave velocity (PWV) was measured with applanation tonometry.

Results: According to the echocardiographic measurements, the aortic distensibility was lower in the MVP patients than in the control group (6.2±4.0 cm².dyn⁻¹.10⁻⁶ vs. 10.0±5.2 cm². dyn⁻¹.10⁻⁶; p=0.02). The PWV measured with applanation tonometry was significantly higher in the MVP patients than in the control group (9.0±2.4 m/s vs. 7.2±1.4 m/s; p=0.006).

Conclusion: The results of this study showed that aortic distensibility was reduced in patients with isolated MVP compared with a healthy control group. There was a moderate negative correlation between the results of both methods.

Keywords: Aortic distensibility, mitral valve prolapse; pulse wave velocity.


Sedat Kalkan, suleyman Efe, Onur Tasar, Can Yucel Karabay, Cevat Kirma. Evaluation of aortic distensibility in patients with mitral valve prolapse using echocardiography and applanation tonometry. . 2020; 48(8): 739-745

Sorumlu Yazar: Sedat Kalkan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar