. 2015; 43(5): 465-467 | DOI: 10.5543/tkda.2015.52563  

Egzersiz ile şiddetlenen göğüs ağrısının nadir bir nedeni olarak Dunbar sendromu

Yusuf Karavelioğlu1, Macit Kalçık2, Taner Sarak1
1Hitit Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Kliniği, Çorum, Türkiye
2İskilip Atıf Hoca Devlet Hastanesi, İskilip, Çorum, Türkiye

Medyan arkuat ligaman T12/L1 vertebra seviyesinde aortik hiatusu çaprazlayan sağ ve sol diyafram kruslarını birbirine bağlayan fibröz bir bağdır. Az sayıda hastada bu ligamanın düşük seviyeli yerleşimi çölyak arterin proksimalinde ciddi darlığa neden olarak çölyak arter bası sendromu olarak bilinen iskemik semptomlara yol açar. Bu durum ayrıca medyan arkuat ligaman sendromu ya da Dunbar sendromu olarak da bilinir. Semptomlar arasında özellikle yemek sonrasında gelişen epigastrik ya da retrosternal ağrı, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal ve iştahsızlık sayılabilir. Ciddi olgularda egzersiz sırasında kan akımının cilde ve kaslara yönlenmesine bağlı olarak gelişen çalma fenomeni sonucunda egzersiz ile ilişkili karın ağrısı gözlenebilir. Bilgisayarlı tomografik anjiyografi mezenter anjiyografi ile birlikte çölyak arter bası sendromu tanısında altın standart tanı yöntemidir. Medyan arkuat ligamanın cerrahi tedavi ile gevşetilmesi genellikle ilk tercih edilen tedavi seçeneğidir. Burada yemeklerden sonra olan ve özellikle egzersiz ile şiddetlenen epigastrik bölgeye de yayılan retrosternal ağrı şikayeti ile başvuran 46 yaşında erkek hastada koroner semptomları ile de karışabilecek çölyak arter bası sendromu sunuldu.

Anahtar Kelimeler: Çölyak arter/anormallik, medyan arkuat ligaman; bilgisayarlı tomografi.


Dunbar syndrome as an unusual cause of exercise-induced retrosternal pain

Yusuf Karavelioğlu1, Macit Kalçık2, Taner Sarak1
1Hitit University, Faculty Of Medicine, Department Of Cardiology, Çorum, Turkey
2İskilip Atıf Hoca State Hospital, Department Of Cardiology, Çorum, Turkey

The median arcuate ligament is a fibrous band connecting the left and right diaphragmatic crura across the aortic hiatus at the level of the T12/L1 vertebral bodies. The low insertion point of this ligament causes significant stenosis of the proximal portion of the coeliac artery in a small group of patients, and contributes to ischemic symptoms known as coeliac artery compression syndrome (CACS). It is also referred to as median arcuate ligament syndrome or Dunbar syndrome. Symptoms include especially postprandial epigastric or retrosternal pain, weight loss, nausea, vomiting, diarrhea and reduced appetite. In severe cases, exercise related abdominal pain may be caused by steal phenomenon, whereby blood is shunted to the skin and relevant muscles during exercise. Computed tomographic angiography and mesenteric angiography are the gold standard diagnostic modalities to confirm diagnosis of CACS. Surgical therapy with release of the median arcuate ligament usually is the primary treatment of choice. Here, we present a 46-year-old male CACS patient with postprandial and especially exercise- induced retrosternal pain radiating to the epigastric region, which may be misperceived as a coronary symptom.

Keywords: Coeliac artery/abnormalities, median arcuate ligament; computed tomography


Yusuf Karavelioğlu, Macit Kalçık, Taner Sarak. Dunbar syndrome as an unusual cause of exercise-induced retrosternal pain. . 2015; 43(5): 465-467

Sorumlu Yazar: Macit Kalçık, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar