. 1994; 22(3): 173-178

Kalp Fonksiyonlarının İncelenmesinde Radyonüklid Teknikler

Haluk Burçak SAYMAN1, Kerim SÖNMEZOĞLU1
İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı, İstanbul

Bu yazıda, kalp fonksiyonlarının incelenmesinde kullanılan radyonüklid yöntemler anlatılmıştır. Bu amaçla kullanılan radyofarmasötikler tarihsel süreç içerisinde gözden geçirilmiştir. First-pass ve equilibrium çalışmaları gibi farklı sintigrafi teknikleri, kullanılan gama kamera sistemleri ve bu tür incelemelerde kullanılan bilgisayar programlarının temel çalışma prensipleri açıklanmıştır. Ayrıca görüntüleme sırasında, hasta hazırlığı ile ilgili dikkat edilmesi gereken özelliklere değinilmiştir. Görüntülerin değerlendirilme şekli anlatılmış ve daha sonra, radyonüklid tekniklerin klinikte kullanılabileceği hastalıklardan kısaca söz edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Radyonüklid ventrikülografi, MUGA, ventrikül fonksiyonları


Radionuclide Techniques in Investigating Cardiac Functions

Haluk Burçak SAYMAN1, Kerim SÖNMEZOĞLU1

Radionuclide methods used in investigating cardiac functions are reviewed. The radiopharmaceuticals that were used for this purpose are surveyed in its historical outcome. Different scintigraphic techniques such as, first-pass and equilibrium studies, applied gamma camera systems, basic principles of computers which were used in this kind of examinations are explained. Points to be taken into consideration during imaging and patient preparation are specified. Image interpretation is described; then, diseases in which radionuclide techniques may be used in their clinical diagnosis are briefly mentioned.

Keywords: Radionuclide ventriculography, MUGA, ventricular function


Haluk Burçak SAYMAN, Kerim SÖNMEZOĞLU. Radionuclide Techniques in Investigating Cardiac Functions. . 1994; 22(3): 173-178


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar