. 2014; 42(1): 22-28 | DOI: 10.5543/tkda.2014/50708  

Metabolik sendromlu hastalarda ortalama trombosit hacminin subklinik ateroskleroz ile ilişkisi

Ali Rıza Gülcan1, Mustafa Serkan Karakaş2, Barış Akdemir3, Mustafa Uçar4, Refik Emre Altekin4, Hüseyin Yılmaz4
1Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Şanlıurfa
2Niğde Devlet Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Niğde
3Burdur Devlet Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Burdur
4Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Antalya

Amaç: Metabolik sendrom (MetS), kardiyovasküler morbidite ve mortalitede artış ile ilişkilidir. MetS’de trombosit aktivasyonunun arttığına dair kanıtlar bulunmaktadır. Trombosit aktivasyonunun bir göstergesi olan ortalama trombosit hacmi (OTH), aterotromboz için tanımlanmış risk faktörlerinden biridir. Çalışmamızda MetS’li hastalarda karotis intima medya kalınlığı (KİMK) ölçümü ile değerlendirilen subklinik ateroskleroz ile OTH arasında ilişki olup olmadığı araştırıldı
Çalışma planı: Çalışmaya MetS’li 74 hasta alındı. Hastalar KİMK ölçümüne göre, KİMK ≥1.0 mm olan 35 hasta grup 1, KİMK <1.0 mm olan 39 hasta ise grup 2 olmak üzere ikiye ayrıldı. Ortalama trombosit hacmi otomatik kan sayım cihazı ile ölçüldü.
Bulgular: Ortalama trombosit hacmi, KİMK ≥1.0 mm olan hastalarda KİMK <1.0 mm olan hastalara kıyasla anlamlı olarak yüksekti (8.2±0.7 ve 7.8±0.6 fl; p=0.01). Çalışmamızda trombosit sayısının KİMK ≥1.0 mm olan grupta anlamlı olarak daha düşük olduğu görüldü.
Sonuç: Metabolik sendrom tanısı konmuş hastalarda OTH değerleri takip edilerek ilerleyen dönemlerdeki ateroskleroz riski gösterilebilir. Bu nedenle, çalışmamızın sonuçları MetS’li hastalarda ateroskleroz riskinin erken dönemde tespitinde OTH’nin önemli bir belirteç olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: metabolik sendrom X, trombosit/ patoloji, trombosit aktivasyonu trombosit sayısı.


Relation between mean platelet volume and subclinical atherosclerosis in patients with metabolic syndrome

Ali Rıza Gülcan1, Mustafa Serkan Karakaş2, Barış Akdemir3, Mustafa Uçar4, Refik Emre Altekin4, Hüseyin Yılmaz4
1Sanlıurfa Research and Education Hospital, Department of Cardiology, Sanlıurfa, Turkey
2Nigde State Hospital, Department of Cardiology, Nigde, Turkey
3Burdur State Hospital, Department of Cardiology, Burdur, Turkey
4Akdeniz University Medical Faculty, Department of Cardiology, Antalya, Turkey

Objectives: Metabolic syndrome (MetS) is associated with increased cardiovascular morbidity and mortality. There is evidence of platelet activation in MetS. Mean platelet volume (MPV), a determinant of platelet activation, is a newly emerging risk factor for atherothrombosis. Therefore, we investigated the possible association between subclinical atherosclerosis, as evaluated by carotid intima-media thickness (CIMT) measurement and MPV, in MetS patients.
Study design: Seventy-four patients with MetS were enrolled in the study. Patients were divided into two groups according to CIMT measurement: 35 patients with CIMT ≥1.0 mm were in Group 1 and 39 patients with CIMT <1.0 mm were in Group 2. MPV was measured using an automated blood cell counter.
Results: The MPV level was significantly higher in patients with CIMT ≥1.0 mm than in patients with CIMT <1.0 mm (8.2±0.7 vs. 7.8±0.6 fl; p=0.01). In our study, we observed that platelet count was lower in KIMK ≥1.0 mm group and this finding was also found to be statistically significant.
Conclusion: The risk of atherosclerosis could be shown by following the MPV values in MetS patients. Therefore, our results suggest that MPV is an important marker for early detection of atherosclerotic risk in patients with MetS.

Keywords: Atherosclerosis, metabolic syndrome X; blood platelets/ pathology; platelet activation; platelet count.


Ali Rıza Gülcan, Mustafa Serkan Karakaş, Barış Akdemir, Mustafa Uçar, Refik Emre Altekin, Hüseyin Yılmaz. Relation between mean platelet volume and subclinical atherosclerosis in patients with metabolic syndrome. . 2014; 42(1): 22-28

Sorumlu Yazar: Ali Rıza Gülcan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar