. 2015; 43(8): 739-748 | DOI: 10.5543/tkda.2015.47750  

Miyokardit ve enflamatuvar kardiyomiyopati: Tanıdan tedaviye

Felicitas Escher1, Carsten Tschoepe2, Dirk Lassner1, Heinz-Peter Schultheiss1
1
2

Avrupa Kardiyoloji Derneği tarafından bildirilen tanıma göre miyokardit, yerleşmiş histolojik, immünolojik ve immünohistokimyasal ölçütlerle tanısı konan enflamatuvar bir miyokardiyum hastalığı, enflamatuvar kardiyomiyopati ise kalp işlev bozukluğu ile ilişkili miyokardittir. Miyokardit ve enflamatuvar kardiyomiyopatinin gerçek insidansını belirlemek zordur. Gençlerde görülen ani kardiyak ölümleri araştıran çalışmalar, %2 ile %42 arasında, son derece değişken bir miyokardit otopsi prevalansı bildirmektedir. Benzer bir şekilde, açıklanamayan iskemik olmayan dilate kardiyomiyopatisi olan yetişkin hastaların %9-16’sında biyopsi ile kanıtlanmış miyokardit bildirilmiştir. Olguların %30’una kadar varan bir kesiminde, biyopsi ile kanıtlanmış miyokardit dilate kardiyomiyopatiye ilerleyebilmekte ve kötü bir prognoz ile ilişkilidir. Miyokardit hastalarında prognoz ayrıca altta yatan etiyolojiye göre de çeşitlilik göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Enflamatuvar kardiyomiyopati, miyokardit, miyokardiyal hastalıklar


Myocarditis and inflammatory cardiomyopathy: from diagnosis to treatment

Felicitas Escher1, Carsten Tschoepe2, Dirk Lassner1, Heinz-Peter Schultheiss1
1Institute for Cardiac Diagnostics and Therapy (IKDT), Berlin, Germany
2Department of Cardiology, Campus Virchow Klinikum, Charite - Universitaetsmedizin Berlin, Berlin, Germany

Based on the definition in the European Society of Cardiology statement, myocarditis is an inflammatory disease of the myocardium diagnosed by established histological, immunological, and immunohistochemical criteria, whereas inflammatory cardiomyopathy is myocarditis in association with cardiac dysfunction. Actual incidences of myocarditis and CMi are difficult to determine. Studies addressing the issue of sudden cardiac death in young people report a highly variable autopsy prevalence of myocarditis, ranging from 2-42% of cases. Similarly, biopsy-proven myocarditis has been reported in 9-16% of adult patients with unexplained nonischemic dilated cardiomyopathy (DCM). In up to 30% of cases, biopsy-proven myocarditis can progress to DCM and is associated with a poor prognosis. Prognosis in myocarditis patients also varies according to underlying etiology.

Keywords: Inflammatory cardiomyopathy, myocarditis, myocardial diseases


Felicitas Escher, Carsten Tschoepe, Dirk Lassner, Heinz-Peter Schultheiss. Myocarditis and inflammatory cardiomyopathy: from diagnosis to treatment. . 2015; 43(8): 739-748

Sorumlu Yazar: Felicitas Escher, Germany


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar