. 1994; 22(4): 265-269

Derleme Apolipoprotein E Polimorfizmin Hiperlipoproteinemi ve Ateroskleroza Etkisi

Gülay HERGENÇ1
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, İstanbul

Apo E izoformlarının ateroskleroza neden olan risk faktörlerinden biri olması ve Tip III Hiperlipoproteinemili (HLP) hastaların % 90'nın apo E2/2 homozigot bireyler olmaları apo E geno ve fenotiplemeye olan ilginin artmasına sebep olmuştur. Anolipoprotein E lipoproteinlerin reseptörlerine bağlanmasında ligand görevi yaparak lipoprotein metabolizmasında önemli bir rol oynar. Ana formu E3 olan apo E'nin E2 ve E4 sık rastlanan variyantları normal kişiler arası görülen lipid ve lipoprotein düzeyleri farklılıklarında etkili olmaktadır. E2 ve bir düzine kadar seyrek rastlanan apo E variyantı düşük dansiteli lipoprotein reseptörüne bağlanma bozukluğu göstermekte ve Tip III hiperlipoproteinemiye neden olmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Apo E, polimorfizm, genotip


Review Apolipoprotein E Polymorphism and its Effects on Hyperlipoproteinemia and Atherosclerosis

Gülay HERGENÇ1

Apo E isoforms are one of the many risk factors of atherosclerosis. About 90% of Type III hyperlipoproteinemia patients are known to be apo E2/2. Apo lipoprotein E has a vital role in the metabolism of lipoproteins by acting as a ligand in receptor binding. Variants of apo E are responsible for the variance of lipid and lipoprotein levels between individuals. Most common form of apo E is E3 and the most common variants are E4 and E2. There are about a dozen of rare variants of apo E that have receptor binding defects and as a result cause Type III hyperlipoproteinemia and premature atherosclerosis.

Keywords: Apo E polymorphism genotypes


Gülay HERGENÇ. Review Apolipoprotein E Polymorphism and its Effects on Hyperlipoproteinemia and Atherosclerosis. . 1994; 22(4): 265-269


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar