. 2009; 37(8): 551-556

Karaman il merkezinde yaşayan hipertansiyon hastalarının ilaç kullanım durumlarının ve bilgilerinin incelenmesi

Dilek Cingil1, Sıttıka Delen2, Ayfer Aksuoğlu3
1Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı,Erzurum
2Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Karaman
3Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Samsun

Amaç: Bu tanımlayıcı çalışmada ilaç kullanan hipertansiyonlu hastaların ilaç kullanımına ilişkin bilgi düzeyleri ve durumları değerlendirildi.
Ça­lış­ma pla­nı: Çalışma hipertansiyon tanısı ile en az bir yıldır ilaç tedavisi görmekte olan 194 hastada (144 kadın, 50 erkek) yapıldı. Hastalarda hipertansiyon süresi ortalama 6.3±5.7 yıl idi. Veriler, hastaların sosyodemografik özelliklerini ve antihipertansif ilaç kullanım özelliklerini sorgulayan bir anket aracılığı ile toplandı.
Bul­gu­lar: Katılımcıların %70.1’i 50 yaş ve üzerindeydi. Elli altı hastanın (%28.9) ilacını düzenli kullanmadığı öğrenildi. Hastaların ilaçlarını düzenli kullanmama durumları yaş ve cinsiyet ile anlamlı ilişki gösterdi. Yaş grubu ≤49 ve ≥50 olan hastalar içinde düzenli ilaç kullanmama oranları sırasıyla %43.1 ve %22.8 idi. Kadınların %34.7’si, erkeklerin %12’si ilaçlarını düzenli kullanmayan gruptaydı. Hastaların ilaçlarını düzenli kullanma durumu, ilacın dozu, saati ve ilaçla ilgili bilgilendirilmeleri ile anlamlı ilişki gösterdi. Çokdeğişkenli lojistik regresyon analizinde “49 yaş ve altında olma” ve hastanın “ilacı alacağı saati bilmemesi”nin hipertansiyonlu hastalarda ilacı düzenli kullanmama durumu için bağımsız risk etmenleri olduğu görüldü. İlacı düzensiz kullanma durumu, 49 yaş ve altında olanlarda 2.916 kat (%95 GA 1.415-6.009), ilacını alma saatini bilmeyenlerde 8.964 kat (%95 GA 2.164-37.127) daha fazlaydı.
So­nuç: Hastaların yaklaşık üçte birinin tedaviye uyumunun kötü olması ciddi bir durumdur. Hipertansiyonlu hastalar sağlık personeli tarafından ilaç kullanımı konusunda mutlaka eğitilmeli ve izlenmelidir.

Anahtar Kelimeler: Sağlık bilgisi, davranışı, uygulaması, hipertansiyon/ilaç tedavisi; hasta uyumu.


Evaluation of compliance and level of knowledge of patients with hypertension living in Karaman city center, Turkey

Dilek Cingil1, Sıttıka Delen2, Ayfer Aksuoğlu3
1Department Of Community Health Nursing, School Of Nursing, Atatürk University, Erzurum, Turkey
2Department Of Medical Nursing, Karaman Health High School, Selçuk University, Karaman Turkey
3Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Samsun

Objectives: This descriptive study was performed in hypertensive patients to determine their level of knowledge on, and attitudes to drug use.
Study design: The study was carried out in 194 patients (144 women, 50 men) who had been on antihypertensive treatment for at least a year. The mean duration of hypertension was 6.3±5.7 years. Data were collected using a questionnaire on sociodemographic characteristics and level of knowledge on, and attitudes to drug use.
Results: Of the participants, 70.1% were at the age of 50 years or beyond. Fifty-six patients (28.9%) were found to have a poor compliance with drug use. Noncompliance showed a significant association with age and gender, being 43.1% and 22.8% in the age groups of ≤49 years and ≥50 years, and 34.7% and 12% in women and men, respectively. Compliance was significantly correlated with the delivery of information to the patients on the dose, the right time, and the properties of the drugs prescribed. Multivariate logistic regression analysis showed that age ≤49 years and lack of knowledge on the right time of drug intake were independent risk factors contributing to irregular drug use. The incidences of nonadherence were 2.916-fold (95% Cİ 1.415-6.009) and 8.964-fold (95% Cİ 2.164-37.127) higher in the age group of ≤49 years, and in those who did not know the right time of drug intake, respectively.
Conclusion: Poor compliance to therapy in about one-third of the patients is a critical problem. Patients with hypertension must be informed and monitored by health professionals with respect to drug use.

Keywords: Health knowledge, attitudes, practice, hypertension/drug therapy; patient compliance.


Dilek Cingil, Sıttıka Delen, Ayfer Aksuoğlu. Evaluation of compliance and level of knowledge of patients with hypertension living in Karaman city center, Turkey. . 2009; 37(8): 551-556

Sorumlu Yazar: Dilek Cingil, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar