. 2010; 38(1): 35-37

Genç erkek hastada ateşin yol açtığı prekordiyal ST-segment yüksekliği

Beste Ozben, Oguz Caymaz, Okan Erdogan
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul

Brugada sendromu sağ prekordiyal derivasyonlarda ST-segment yüksekliği ile kendini gösteren nadir bir durumdur. Ateş elektrokardiyografide (EKG) Brugada benzeri değişiklikler ortaya çıkarabilir. Ateş yakınması ile başvuran 26 yaşındaki erkek hastanın EKG’sinde sağ prekordiyal derivasyonlarda ST yüksekliği izlendi. Hastanın kardiyak enzimleri normal idi; ekokardiyografik incelemede duvar hareketleri normal bulundu, perikart efüzyonu bulgusu yoktu. Ateşin düşmesi üzerine Brugada benzeri EKG değişiklikleri de kayboldu. Daha önce aritmik semptom, senkop öyküsü veya EKG’de spontan tip 1 Brugada özellikleri olmaması nedeniyle hastaya elektrofizyolojik çalışma yapılmadı ve defibrilatör takılmasına gerek duyulmadı. Hasta, Brugada benzeri EKG değişikliklerine yol açabilecek ilaçlardan kaçınması ve ateşi olduğu zaman hızlı tedavi ile ateşin düşürülmesi önerilerek taburcu edildi ve bir yıllık takibinde de semptom görülmedi. Bu olguda nadir ancak önemli bir durum olarak ateşin rolü vurgulandı; çünkü, EKG değişiklikleri kolaylıkla atlanabilir ve ateş bu hastalarda ventriküler fibrilasyona neden olabilir.

Anahtar Kelimeler: Brugada sendromu, elektrokardiyografi, ateş/komplikasyon


Fever-induced precordial ST-segment elevation in a young man

Beste Ozben, Oguz Caymaz, Okan Erdogan
Marmara University Faculty of Medicine, Department of Cardiology, Istanbul, Turkey

Brugada syndrome is a rare condition characterized by ST-segment elevation in the right precordial leads. Fever can induce Brugada-like electrocardiographic (ECG) changes. We reported on a 26-year-old male patient with fever and ST-segment elevation in the right precordial leads. Serial cardiac markers were normal and transthoracic echocardiography showed normal wall motion and no evidence for pericardial effusion. Brugada-like ECG changes disappeared after fever resolved. Since the patient had never experienced any arrhythmic symptom, syncope, or spontaneous type 1 ECG, electrophysiological study was not performed and he was not referred for defibrillator implantation. The patient was discharged with strong recommendations to avoid certain medications responsible for Brugada-like ECG changes and to receive urgent treatment for fever. He was asymptomatic during a year follow-up. Emphasis is placed on this particularly rare, but important condition, as it may easily be misdiagnosed and fever may even precipitate ventricular fibrillation.

Keywords: Brugada syndrome, electrocardiography, fever/complications


Beste Ozben, Oguz Caymaz, Okan Erdogan. Fever-induced precordial ST-segment elevation in a young man. . 2010; 38(1): 35-37

Sorumlu Yazar: Beste Ozben, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar