. 1992; 20(4): 260-263

Reperfüzyon Sırasında Kullanılan Allopurinolün Miyokard Fonksiyonlarına Etkisi

Y.Halim SONCUL1, Levent GÖKGÖZ1, Sedat KALAYCIOĞLU1, Volkan SİNCİ1, Melih KAPTANOĞLU1, Ali YENER1, Ali ERSÖZ1
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs ve Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, Ankara

Bu çalışmada reperfüzyon solüsyonuna eklenen allopurinolün, global iskemi sonrası miyokard fonksiyonları üzerindeki etkisi araştırıldı. Çalışma karşılaştırılmalı olarak izole kobay kalplerinde yapıldı. 20 adet izole kalp rastgele iki gruba ayrıldı. 20 dakikalık normotermik iskemiyi takiben reperfüzyon için 2 tip solüsyon kullanıldı. 10 kalp içeren ilk gruba Krebs solüsyonu verildi; ikinci grupta ise bu solüsyona 1mmol/L allopurinol eklendi. Posiskemik dönemde kalp hızı, ventriküler kontraktilite ve kalp işi gibi miyokardiyal fonksiyonlar ve CK-MB ve LDH gibi doku enzimleri ölçülerek preiskemik değerlerle karşılaştırıldı. Sonuç olarak reperfüzyon sıvısına allopurinol eklenmesinin postiskemik miyokard fonksiyonları ve miyokard hasarı üzerinde olumlu etki yarattığı gözlendi.

Anahtar Kelimeler: Allopurinol, reperfüzyon, miyokard hasarı


Effect of Allopurinol on Myocardial Recovery During Reperfusion

Y.Halim SONCUL1, Levent GÖKGÖZ1, Sedat KALAYCIOĞLU1, Volkan SİNCİ1, Melih KAPTANOĞLU1, Ali YENER1, Ali ERSÖZ1

A comparative study on isolated guinea pig hearts was carried out to determine the effect of allopurinolol-added reperfusion solution on myocardial recovery after global ischemia. After 20 minutes of normothermic ischemia two groups of solutions (1- Krebbs Solution 2- Krebsbs Solution + Allopurinol 1 mmol/L) were used for reperfusion (10 animals for each group). Postischemic myocardial functions (heart rate, ventricular contractility and heart work) and tissue enzymes (CK-MB, LDH) were compared with their preischemic values. Addition of allopurinol 1 mmol/L to reperfusion solution improved postischemic myocardial functions and decreased myocardial injury.



Y.Halim SONCUL, Levent GÖKGÖZ, Sedat KALAYCIOĞLU, Volkan SİNCİ, Melih KAPTANOĞLU, Ali YENER, Ali ERSÖZ. Effect of Allopurinol on Myocardial Recovery During Reperfusion. . 1992; 20(4): 260-263


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar