. 2009; 37(1): 48-50

Koroner arterleri normal olan genç bir erkekte disülfiram-alkol etkileşimi ile ilişkili akut miyokard infarktüsü

Yelda Tayyareci1, Esra Acarel2
1Merzifon Devlet Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Merzifon, Amasya
2Medical Park Hospital, Nöroloji Kliniği, Bahçelievler, İstanbul

Asetaldehit sendromu sonucunda gelişen akut miyokard infarktüsü nadirdir. Kronik alkol bağımlısı olan 22 yaşında bir erkek hasta hastanemize, disülfiram ile birlikte alkol aldıktan sonra başlayan tipik angina pektoris ile başvurdu. Elektrokardiyogramında hiperakut inferior miyokard infarktüsü saptanan hasta trombolitik tedavi ile başarıyla iyileşti. Koroner anjiyografisi normal olan hastada, olayın büyük olasılıkla koroner arter spazmı veya trombozuna bağlı olarak geliştiği düşünüldü. Disülfiram, beraberinde alkol alma kısıtlamasına tam olarak uyamayan hastalar için güvenli bir ilaç değildir ve bu kişilere disülfiram verilirken yakından takip gerekir.

Anahtar Kelimeler: Alkolden caydırıcı/yan etki, koroner vazospazm, disulfiram/yan etki, miyokard infarktüsü/kimyasala bağlı; tromboz.


Acute myocardial infarction associated with disulfiram-alcohol interaction in a young man with normal coronary arteries

Yelda Tayyareci1, Esra Acarel2
1Department of Cardiology, Merzifon State Hospital, Amasya
2Department of Neurology, Medical Park Hospital, İstanbul

Acute myocardial infarction due to acetaldehyde syndrome has been rarely reported. A 22-year-old, chronic alcoholic man was admitted to our hospital with typical angina pectoris that developed after oral intake of disulfiram and alcohol together. The electrocardiogram showed hyperacute inferior myocardial infarction and he was successfully treated by thrombolytic therapy. Coronary angiogram revealed normal coronary arteries; thus, the event was probably secondary to coronary artery thrombosis and/or coronary vasospasm. Disulfiram is not a safe drug in patients unable to adhere to the strict restriction of alcohol intake, requiring a close supervision of individuals on disulfiram therapy.

Keywords: Alcohol deterrents/adverse effects, coronary vasospasm, disulfiram/adverse effects, myocardial infarction/chemically induced; thrombosis.


Yelda Tayyareci, Esra Acarel. Acute myocardial infarction associated with disulfiram-alcohol interaction in a young man with normal coronary arteries. . 2009; 37(1): 48-50

Sorumlu Yazar: Yelda Tayyareci, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar