. 1991; 19(5): 398-399

Fallot Tetralojisi İle Birlikte Parsiyel Anormal Pulmoner Venöz Dönüş Anomalisi

Selmin KARADEMİR1, Süheyla ÖZKUTLU1, Semra ATALAY1
Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü, Pediatrik Kardiyoloji Bölümü, Ankara

Fallot tetralojili 359 olgudan ikisinde parsiyel anormal pulmoner venöz dönüş anomalisi saptandı. Fallot tetralojisinin klinik bulgularını gösleren her iki olguda da tanı ameliyat sonrası tespit edilen kardiyomegaliyi izah için yapılan kalp kateterizasyonu ve angiokardiyografı ile konuldu. Asemptomatik olan bu olguların yeniden ameliyatı düşünülmedi. Postoperatif dönemde klinik olarak hiçbir sebebe bağlanamayan hafif kardiyomegalili olguların tanıları arasında parsiyel anormal pulmoner venöz dönüş anomalisinin de düşünülmesi gerektiği belirtildi.

Anahtar Kelimeler: Fallot tetralojisi, parsiyel anormal pulmoner venöz dönüş anomalisi


Partially Anomalous Pulmonary Venous Drainage with Fallot's Tetralogy

Selmin KARADEMİR1, Süheyla ÖZKUTLU1, Semra ATALAY1

Partially anomalous pulmonary venous connection was found in two of a series of 359 patients (% 0.27) with tetralogy of Fallot. Both patients presented merely with the clinical features of tetralogy of Fallot. Anomalous pulmonary venous drainage was diagnosed by cardiac catheterisation 1 and 3 years postoperatively, performed to explain the existing slight cardiomegaly. Correction of tetralogy of Fallot without re-routing of anomalously draining vein can be performed without serious long-term sequelae if only one or two lobar vessels are affected.

Keywords: Tetralogy of Fallot, partial anomalous pulmonary venous return


Selmin KARADEMİR, Süheyla ÖZKUTLU, Semra ATALAY. Partially Anomalous Pulmonary Venous Drainage with Fallot's Tetralogy. . 1991; 19(5): 398-399


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar