. 2013; 41(5): 448-450 | DOI: 10.5543/tkda.2013.46020  

Sol koroner arterin pulmoner arterden köken aldığı dilate kardiyomiyopatiyi taklit eden bir olgu

Ali Rahmi Bakiler1, Kayı Eliaçık1, Seda Köse1, Yüksel Atay2
1Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Klinikleri, Kardiyoloji Bölümü, İzmir
2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp, Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmir

Sol koroner arterin pulmoner arterden çıkış anomalisi olarak tanımlanan ALCAPA sendromu koroner arterlerin nadir görülen doğumsal bir anomalisidir. Genellikle yaşamın ilk aylarında kardiyomegali, kalp yetersizliği gibi bulgularla ortaya çıkmaktadır. Bu yazıda son 5 yıldır dilate kardiomyopati tanısıyla izlenen 11 yaşında bir olgu sunuldu. Elektrokardiyografisinde DI ve aVL ve sol prekordial derivasyonlarda negatif T dalgaları vardı. Ekokardiyografik incelemede dilate sol ventrikül ve sol atrium ile birlikte interventriküler septum üzerinde çok sayıda sol-sağ şant akımı izlendi. Sağ koroner arterde belirgin dilatasyon saptandı. Anatomik lokalizasyonu normaldi. Çekilen çok kesitli koroner bilgisayarlı tomografi ve yapılan koroner anijiografi ile tanı kesinleşti. Bu olgu ile ALCAPA sendromunun dilate kardiyomiyopati tanısı ile izlenebileceği ve ALCAPA sendromunun ayırıcı tanıda akılda tutulması gerektiği vurgulanmak istenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Dilate kardiyomyopati, koroner arter anomalisi


Anomalous origin of the left coronary artery from the pulmonary artery presenting as dilated cardiomyopathy

Ali Rahmi Bakiler1, Kayı Eliaçık1, Seda Köse1, Yüksel Atay2
1Department of Pediatrics, Cardiology Subdivision, Tepecik Training and Research Hospital, Izmir
2Department of Cardiovascular Surgery, Aegean University Faculty of Medicine, Izmir

Anomalous origin of the left coronary artery from the pulmonary artery (ALCAPA) is a rare congenital anomaly and one of the causes of myocardial ischemia. It often presents with atypical signs and symptoms, especially in childhood. In this case report, an 11-year-old girl presented with dilated cardiomyopathy (DCM) in our clinic and was followed for 5 years, echocardiography (ECHO) showed multiple left to right shunts on the interventricular septum (IVS) the confirmation of which was done by multislice computed tomography (MSCT) and coronary angiography. Therefore, we suggest that ALCAPA be suspected in patients diagnosed with DCM.

Keywords: dilated cardiomyopathy, coronary artery anomaly


Ali Rahmi Bakiler, Kayı Eliaçık, Seda Köse, Yüksel Atay. Anomalous origin of the left coronary artery from the pulmonary artery presenting as dilated cardiomyopathy. . 2013; 41(5): 448-450

Sorumlu Yazar: Kayı Eliaçık, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar