. 2006; 34(4): 211-217

Diyabetes mellituslu hastalarda paklitaksel kaplı stentlerin klinik ve anjiyografik sonuçları

Mustafa Yurtdaş, İ. Türkay Özcan, Oben Döven, Dilek Çiçek, Ahmet Çamsarı, Eda Tokuçcu, Sabri Seyis, V. Gökhan Cin, M. Necdet Akkuş
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı,Mersin

Amaç: Semptomatik koroner arter hastalığı nedeniyle paklitaksel kaplı stent uygulanan diyabetli hastalarda uzun dönem sonuçlar değerlendirildi.
Çalışma planı: Semptomatik koroner arter hastalığı bulguları, pozitif efor testi ve çapı ≥2.0 mm, %70 ve üzerinde anjiyografik lezyonu olan 200 hastaya paklitaksel kaplı stent (n=267) uygulandı. Hastalar diyabetli olan (n=68; 46 erkek, 22 kadın; ort. yaş 58.7) ve olmayanlar (n=132; 103 erkek, 29 kadın; ort. yaş 56.5) olarak iki grupta incelendi. Koroner anjiyografiler stent uygulamasından ortalama 12.1±5.1 ay sonra tekrarlandı ve hastalar ortalama 15.4±6.4 ay takip edildi. Majör kardiyak olaylar, akut miyokard infarktüsü (AMİ), ölüm gelişimi ve yeniden girişim yapılması olarak tanımlandı.
Bulgular: Diyabet grubunda, işlem öncesi değerlendirilen referans damar çapı daha düşük; bifurkasyon lezyonlarının ve uzun lezyonların sayısı ve stent uzunluğu daha fazlaydı (p<0.05). Diğer kantitatif ölçümlerde iki grup arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Takip süresince hiçbir hastada ölüm gözlenmedi. Majör kardiyak olaylar açısından diyabetli olan ve olmayan hastalar arasında anlamlı farklılık yoktu (sırasıyla %5.9 ve 3.8; p>0.05): Bu oranlar AMİ için sırasıyla %1.5 ve %0.8, kararlı angina pektoris gelişimi için %2.9 ve %2.3; perkütan koroner girişim için %2.9 ve %2.3; cerrahi revaskülarizasyon için %1.5 ve %0.8 idi. İnsülin ve oral antidiyabetik kullanan diyabetli hastalar arasında majör kardiyak olay açısından anlamlı farklılık görülmedi.
Sonuç: Diyabetli hastalarda paklitaksel kaplı stentlerin, darlık ve majör kardiyak olay oranını azaltmada diyabetik olmayan hastalardaki kadar etkili ve güvenli olduğu gözlendi.

Anahtar Kelimeler: Koroner anjiyografi; koroner hastalık; koroner darlık; diyabetes mellitus; paklitaksel/terapötik kullanım; stent.


The clinical and angiographic results of paclitaxel-eluting stents in patients with diabetes mellitus

Mustafa Yurtdaş, İ. Türkay Özcan, Oben Döven, Dilek Çiçek, Ahmet Çamsarı, Eda Tokuçcu, Sabri Seyis, V. Gökhan Cin, M. Necdet Akkuş
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı,Mersin

Objectives: We evaluated the long-term results of paclitaxel-eluting stents in diabetic patients with symptomatic coronary artery disease (CAD).
Study design: A total of 200 patients with symptomatic CAD, a positive treadmill test, and angiographically confirmed lesions (≥2 mm and ≥70%) underwent paclitaxel-eluting stent implantation (n=267). The patients were assessed in two groups depending on the presence (n=68; 46 men, 22 women; mean age 58.7 years) or absence (n=132; 103 men, 29 women; mean age 56.5 years) of diabetes. Coronary angiographies were repeated after a mean of 12.1±5.1 months following implantation. The mean follow-up was 15.4±6.4 months. Major cardiac events included acute myocardial infarction (AMI), death, and a subsequent intervention.
Results: The diabetic group presented with smaller pre-procedure reference vessel diameters, a greater number of bifurcations, long lesions, and long stents (p<0.05). Other quantitative measurements did not differ significantly. Mortality did not occur during the follow-up period. Major cardiac events did not differ significantly between patients with (5.9%) and without (3.8%) diabetes (p>0.05). The incidences of AMI (1.5% vs 0.8%), recurrent angina pectoris (2.9% vs 2.3%), percutaneous angioplasty (2.9% vs 2.3%), and surgical revascularization (1.5% vs 0.8%) were not different in the diabetic and nondiabetic groups, respectively (p>0.05). Major cardiac events were similar in diabetic patients receiving insulin or oral antidiabetic agents.
Conclusion: Our data favor the effective and safe use of paclitaxel-eluting stents in diabetic patients with respect to comparably low rates of restenosis and major cardiac events.

Keywords: Coronary angiography; coronary disease; coronary restenosis; diabetes mellitus; paclitaxel/therapeutic use; stents.


Mustafa Yurtdaş, İ. Türkay Özcan, Oben Döven, Dilek Çiçek, Ahmet Çamsarı, Eda Tokuçcu, Sabri Seyis, V. Gökhan Cin, M. Necdet Akkuş. The clinical and angiographic results of paclitaxel-eluting stents in patients with diabetes mellitus. . 2006; 34(4): 211-217

Sorumlu Yazar: Mustafa Yurtdaş, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar