. 1995; 23(4): 232-241

İskemik Kalp Hastalarında İzovolümik Relaksasyon Akımının Klinik Önemi

Kadir GÜRKAN1, Ayşe UĞUR1, Metin GÜRSÜER1, A. Aziz KARADEDE1, Tuna TEZEL1, Tanju ULUFER1, Aydın ÇAĞIL1, Tezer ULUSOY1
Prof Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi, İstanbul

İzovolümik relaksasyon (IVR) süresince kalp içinde oluşan intrakaviter basınç farklılıklarının doğurduğu ventrikül içi akım, Doppler ekokardiyografi ile kaydedilmektedir. Çalışmamızda bu akımın oluşumunu, hızı ve yönünü tayin eden faktörleri belirlemek, bu akım hızı ve yönü ile sol ventrikül geometrisi ve hemodinamik parametreleri arasındaki ilişkiyi araştırmak hedeflenmiştir. Bu amaçla, hastanemizdeki elektif koroner anjiyografileri yapılmak üzere yatırılan 93 olgu çalışmaya alınmıştır. Hastaların diyastol, sistol sonu, IVR sonundaki ventrikül duvar hareketleri, 30 derece RAO pozisyonlu alınan kontrast ventrikülogramların 36 segmenti üzerinde incelenmiştir. Kavite içinde santral etki araştırıldığı için fiks referans noktası olarak ağırlık merkezleri seçilmiştir. Olgular, akım yönü ve duvar hareketlerine göre 5 gruba ayrılmıştır. Doppler akım yönü apekse doğru olanlar grup 1a (kritik koroner lezyonlu ve normal duvar hareketli 24 olgu) ve grup 1c'yi (kritik koroner lezyonlu ve bozuk duvar hareketli 17 olgu) teşkil ederken hepsinde de duvar hareketi bozukluğu olan 22 olgudan akım yönü seçilemeyen 18'i grup 2'yi, akım yönü kaideye doğru olan 4'ü grup 3'ü oluşturmuştur. Daha sonra bu grupların akım hızları, ventrikül geometrileri, duvar hareketleri, hemodinamik parametreleri birbirleriyle kıyaslamalı olarak incelenmiştir. Sonuç olarak, IVR esnasında midkaviter akım hızı azaldıkça ve akım yönü apeksten uzaklaştıkça sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonlarının anlamlı olarak kötüleştiği gözlenmiştir. Bu akım örnekleri ve fonksiyonel kötüleşme, kontraksiyon ve relaksasyonun bozulduğu segmentlerin çokluğu ve lokalizasyonuyla yakın ilişkilidir. Yani apeksten kaideye doğru relaksasyon bozuldukça, akım yönü apeksten uzaklaşmaya ve hızı azalmakta, bununla paralel olarak ventrikül daha sferik hal almakta, hacimleri artmakta, ejeksiyon fraksiyonu (EF) + ve dP/dt değerleri düşmekte, zaman sabitesi (TAU) uzamaktadır. Bu bulgular ışığında, IVR esnasındaki midkaviter akımın pulsed Doppler ekokardiyografi ile görüntülenmesinin, koroner arter hastalıklarında sol ventrikül fonksiyonları hakkında anlamlı ipucu vereceği düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler: İzovolümik relaksasyon akımı, koroner arter hastalığı, sol ventrikül geometrisi


Clinical Significance of Isovolumic Relaxation Flow in Coronary Artery Disease

Kadir GÜRKAN1, Ayşe UĞUR1, Metin GÜRSÜER1, A. Aziz KARADEDE1, Tuna TEZEL1, Tanju ULUFER1, Aydın ÇAĞIL1, Tezer ULUSOY1

Left ventricular isovolumic relaxation flow, generated by intracavitary pressure gradients, has been displayed by means of Doppler echocardiographic techniques. This study was undertaken to clarify the factors that affect generation, velocity and the direction of the flow and relations with ventricular geometry and hemodynamic indices. 93 cases were enrolled among the patients who were hospitalized for elective coronary angiography. Wall motions during end-diastole, end-systole and endisovolumic relaxation (IVR) were examined on 36 segments of contrast left ventriculograms taken in 30 degree RAO position. The fixed reference point was selected as the center of gravity, since the effects of the opposing segments on this point were important for the generation of midcavitary flow. According to the direction of IVR flow and to the wall motions, the cases were divided into five groups. While the cases with apical Doppler flows were involved in group la (with normal coronary angiograms, n=27), group 1b (coronary patients with normal wall motions, n=27) and group 1c (coronary patients with abnormal wall motions, n=17), the others with wall motion abnormalities who had indeterminate or reverse flow directions were included into the second and third groups, respectively (group 2: n=18, group 3: n=4). The flow velocities, left ventricular shapes and motions, hemodynamic indices of the groups were scrutinized comparing with each other. As a result, left ventricular systolic and diastolic indices were observed to be more deteriorated with the decreasing speed or with the reversing of IVR flow. The flow pattern and functional status of left ventricle were in close relation with the quantity and localization of segments which were deprived of normal motions. While the relaxation impairment extended to more basal portions, the flow became less rapid, indeterminate, or even reverse; ejection fraction decreased; +dP/dt-dP/dt deteriorated; ventricular volumes increased and their shapes became more spherical; time constant was prolonged. So, it was deduced that the detection of midcavitary IVR flow with pulsed Doppler echocardiography may give important clues about the functional status of left ventricle in coronary artery disease.

Keywords: Isovolumic relaxation currents, coronary artery disease, left ventricular geometry


Kadir GÜRKAN, Ayşe UĞUR, Metin GÜRSÜER, A. Aziz KARADEDE, Tuna TEZEL, Tanju ULUFER, Aydın ÇAĞIL, Tezer ULUSOY. Clinical Significance of Isovolumic Relaxation Flow in Coronary Artery Disease. . 1995; 23(4): 232-241


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar