. 2002; 30(12): 773-782

Kalp Yetersizliği Tedavisinde Yeni Umutlar: Hücresel Kardiyomiyoplasti, Gen Tedavisi ve Nükleer Transfer

Mehmet TOKAÇ1, Murad AKTAN2, Ahmet AK3, Selçuk DUMAN2, Lale TOKGÖZOĞLU4, Hasan GÖK1
1Selçuk Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Konya
2Selçuk Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı, Konya
3Selçuk Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Ilk ve Acil Yardımı Anabilim Dalı, Konya
4Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara

Kalp yetersizliği giderek artan majör bir halk sağlığı problemidir ve gelecek yüzyılın en yaygın kalp hastalığı olması beklenmektedir. Hastaların büyük bir bölümünde kalp yetersizliği koroner ateroskleroz ve miyokard infarktüsüne bağlı gelişmektedir. Kalp yetersizliği için güncel tedavi yöntemleri, kanıtlanmış fakat kısıtlı yararlılığı olan medikal tedavi ve hem uygulanabilirliği kısıtlı hem de bazılarının güvenilirliği kanıtlanmamış cerrahi yöntemlerdir. Kardiyomiyosit nekrozu ve bunu izleyen fibröz skar oluşumu temelde dönüşümsüz bir olaydır. Yetişkin insan kardiyomiyositleri çok sınırlı bir çoğalma yeteneğine sahiptir ve miyokard kayıp olan kardiyomiyositleri yerine koyabilecek kök hücrelerden yoksundur. Zedelenmiş miyokardın onarımı için hücre transplantasyonu gen tedavisi ve nükleer transfer kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde yeni yaklaşımlardır.



New Trends in Treatment of Heart Failure: Cellular Cardiomyoplasty, Gene Therapy and Nuclear Transfer

Mehmet TOKAÇ1, Murad AKTAN2, Ahmet AK3, Selçuk DUMAN2, Lale TOKGÖZOĞLU4, Hasan GÖK1
1
2
3
4

Heart failure is becoming a major public health problem, and is expected to be the prevailing cardiac disease of the next century. In the majority of patients, heart failure develops as a consequence of coronary atherosclerosis and myocardial infarction. Current therapeutic options for heart failure include medical therapy, of proven but limited benefit, and surgical options, which have either restricted applicability or unproven benefit. Necrosis of cardiomyocytes, and their subsequent replacement by fibrous scar, is an essentially irreversible process. Adult human cardiomyocytes have only a very limited ability to proliferate, and the myocardium has no myogenic stem cells capable of replacing the lost cardiomyocytes. Cell transplantation, gene therapy and nuclear transfer to repair injured myocardium are new approaches in the treatment of cardiovascular disease.



Mehmet TOKAÇ, Murad AKTAN, Ahmet AK, Selçuk DUMAN, Lale TOKGÖZOĞLU, Hasan GÖK. New Trends in Treatment of Heart Failure: Cellular Cardiomyoplasty, Gene Therapy and Nuclear Transfer. . 2002; 30(12): 773-782


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar